Dark
Light

Digitaal magazine over neergestorte Short Stirling BK716

1 minuut leestijd
Digitaal magazine over Short Stirling BK716
Digitaal magazine over Short Stirling BK716

Een groep van twaalf internationale studenten uit Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland heeft een digitaal magazine gemaakt over een Britse bommenwerper die in 1943 neerstortte en in 2008 werd gevonden in het Markermeer.

Het magazine is afgelopen donderdag in ontvangst genomen door minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot, tijdens een bijeenkomst in het stadhuis van Almere. Het door studenten ontwikkelde e-magazine vertelt, tegen de historische achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, het verhaal van de bemanningsleden en hoe zij vandaag de dag worden herdacht.

Op de terugweg van hun bombardementen in Duitsland kozen geallieerde piloten er vaak voor om over het IJsselmeer te vliegen. Dat vergrootte de overlevingskansen als het vliegtuig zou neerstorten. Ook in de omgeving van Almere, een jonge stad op de plek waar ooit het IJsselmeer lag, zijn hierdoor weleens sporen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens de drooglegging van de huidige provincie Flevoland toen verschillende militaire vliegtuigwrakken werden gevonden.

Ook liggen er een aantal wrakken op Almeers grondgebied in het Gooimeer en IJmeer. Het zijn allemaal militaire vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en de Koude Oorlog (1945-1991) neerstortten.

Berging

Donderdag was het tachtig jaar geleden dat de Short Stirling BK716, een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, neerstortte in het huidige Markermeer. Aan boord waren zeven bemanningsleden, vijf Britten en twee Canadezen. In 2008 werden resten van het vliegtuig gevonden. In de jaren is veel onderzoek gedaan naar het vliegtuig en wist men onder meer de namen van de zeven omgekomen bemanningsleden te achterhalen. In het magazine zijn verhalen over deze bemanningsleden te vinden en wordt ook beschreven hoe de zoektocht in zijn werk ging. De gemeente Almere:

“Op deze manier geven de studenten dit belangrijke verhaal op een eigentijdse manier door aan toekomstige generaties. Hiermee vergroten zij tevens het besef hoe waardevol het is om vandaag de dag in vrijheid te kunnen leven en dat dit niet vanzelfsprekend is.”

In 2020 is de Short Stirling geborgen in het kader van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werden ook stoffelijke resten aangetroffen.

Korte video over de Short Stirling

×