/

Documentaire: Cave Of Forgotten Dreams

De grot van de vergeten dromen
Cave Of Forgotten Dreams
Cave Of Forgotten Dreams

De Franse speleoloog Jean-Marie Chauvet ontdekte in 1994 in een grot bij Vallon-Pont d’Arc (Ardèche) een verborgen kamer waarvan de wanden bedekt zijn met prehistorische dierentekeningen. De grot is inmiddels wereldberoemd maar was nooit toegankelijk voor het publiek.

Filmmaker en antropoloog Werner Herzog kreeg enige tijd geleden, bij hoge uitzondering, toestemming om met een kleine ploeg enkele dagen in de grot te filmen. Dit resulteerde in de 3D-film Cave of Forgotten Dreams. De zogenaamde Grotte Chauvet werd vernoemd naar Jean-Marie Chauvet. Samen met twee andere speleologen, Éliette Brunel en Christian Hillaire, betrad hij als eerste mens na duizenden jaren op 18 december 1994 deze bijzondere plek. De tekeningen in de grot werden gemaakt door de zogenaamde cro-magnonmens, de prehistorische mens uit het Laat Paleolithicum, de oude steentijd. Tot nu toe zijn er zo´n driehonderd met rood of zwart geschilderde dierafbeeldingen gevonden. Afbeeldingen van onder meer leeuwen, neushoorns, oerossen, paarden, beren en bizons. Daarnaast zijn er veel abstracte tekens en afdrukken van handen in de grot te vinden. De afbeeldingen zijn naar schatting negen- tot 32.000 jaar oud.

Ook interessant: De grot van Lascaux (fotoserie)
Documentaire op DVD: Cave Of Forgotten Dreams

Meer historische video’s

Bekijk meer over:

Archeologie, Video

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: