Nnieuws en historische achtergronden over prehistorische grotschilderingen, bijvoorbeeld over de wereldberoemde grot van Lascaux en die van Chauvet, de oudste grotschilderingen ter wereld. Boek:De grot Chauvet
"Dankzij de wetenschappelijke reproducties op ware grootte en de modernste visuele technologieën kunt u de grot ontdekken alsof u er zelf was. Op de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan de culturele context waarin deze kunst is ontstaan."
In een grot op het Indonesische eiland Sulawesi hebben onderzoekers rotstekeningen gevonden die zeker 40.000 jaar oud zouden zijn. Het gaat daarmee volgens de onderzoekers om de oudst bekende grotkunst ter wereld.
Wetenschappers zeggen in een grot in Gibraltar een meer dan 39.000 jaar oude tekening te hebben gevonden die door Neanderthalers moet zijn gemaakt. De moderne mens leefde voor zover bekend namelijk nog niet in dit gebied.
In het noorden van Australië hebben archeologen ongeveer 28.000 jaar oude steenkunst gevonden. De universiteit van Southern Queensland heeft dat bekendgemaakt.
Een interdisciplinair team van Belgische wetenschappers, dat nauw samenwerkt met de Amerikaanse Yale University, heeft de oudste rotskunst van Egypte ontdekt en meteen de oudste kunst die tot op heden in Noord-Afrika bekend is. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel hebben dat bekendgemaakt. Tijdens een archeologische missie van de KMKG werden in 2008 rotskunstpanelen ontdekt op
De Franse speleoloog Jean-Marie Chauvet ontdekte in 1994 in een grot bij Vallon-Pont d’Arc (Ardèche) een verborgen kamer waarvan de wanden bedekt zijn met tekeningen van dieren. Prehistorische grotschilderingen. Maar over de vraag hoe oud ze precies zijn wordt al lange tijd druk gediscussieerd. Een nieuwe koolstofdatering van de Groningse dateringsexpert Hans van der Plicht geeft deze discussie een nieuwe
Parijs krijgt een nieuwe historisch museum. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft onlangs bekendgemaakt waar het museum gevestigd wordt: in het gebouw van de nationale archieven. Dit pand bevindt zich in de Parijse wijk Le Marais.
Veel prehistorische rotswandschilderingen zijn gemaakt over een periode van duizenden jaren en niet, zoals tot nu toe werd aangenomen, in een korte periode. Dat zeggen Britse wetenschappers die een nieuwe methode hebben ontwikkeld waarmee de ‘leeftijd’ van grotschilderingen kan worden onderzocht.