Dark
Light

Documentaire toont onbekende beelden uitvaart Stalin

1 minuut leestijd
Still uit de documentaire 'State Funeral'

De documentaire State Funeral van regisseur Sergei Loznitsa verschijnt op 7 oktober in filmhuizen en op thuisbioscoop Picl. Veel niet eerder vertoonde beelden laten zien hoe de Sovjet-Unie rouwde na het overlijden van leider Jozef Stalin in 1953.

Poster documentaire 'State Funeral'
Poster documentaire ‘State Funeral’
Maart dat jaar stierf de communistische leider aan een beroerte. Via omroepsystemen op straat werden alle inwoners op de hoogte gebracht van zijn dood. Radio Moskou verspreidde het volgende bericht:

“Het Centraal Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie deelt mee: Het hart van de strijdmakker en de geniale opvolger van Lenin klopt niet meer. Heengegaan is onze wijze leider, leraar van de partij en van het Sovjetvolk, Josif Vissarionovitsj Stalin.”

Aan de hand van veelal niet eerder vertoonde archiefbeelden geeft de regisseur in de documentaire een beeld van de periode van nationale rouw die volgde. De documentaire zoomt in op de vier dagen vol plechtigheden. Een van de scènes toont een eindeloze stoet rouwende mensen. Op andere beelden zijn bloemen, linten en vlaggen te zien bij een versierd winters Kremlin.

Niet alleen in de Sovjet-Unie werd gerouwd. Communisten wereldwijd stonden stil bij de dood van de Sovjet-leider. De Waarheid, een Nederlandse communistische krant, berichtte over de rouwstoet en de CPN weidde haar hele aprilnummer van 1953 aan de herdenking van Stalin.

De regisseur van State Funeral staat bekend om zijn films over de erfenis van de Sovjet-Unie en het gebruik van historisch beeldmateriaal. In 2019 ging deze ruim twee uur durende Stalin-documentaire in première op filmfestival IDFA. Vanaf 7 oktober is de film te zien in verschillende Nederlandse bioscopen.

Ook interessant: De CPN en het overlijden van Stalin (5 maart 1953)
…of: Lachen om Stalins dood?

Trailer van State Funeral

×