Dark
Light

Historische moppen – deel 6: Communisme en Koude Oorlog (II)

3 minuten leestijd
Propagandaposter voor Jozef Stalin uit 1951. Onderschrift: "Glorie aan Stalin! Aan de geweldige architect van het communisme". Ca. 1935. Bron: www.sovietposters.com
Propagandaposter voor Jozef Stalin uit 1951. Onderschrift: "Glorie aan Stalin! Aan de geweldige architect van het communisme". Ca. 1935. Bron: www.sovietposters.com

Geschiedenis is bij uitstek een vak waarover veel moppen de ronde doen. In een aantal artikelen komen de beste en slechtste grappen (het is maar wat uw smaak is) voorbij. Vandaag een aantal moppen over het communisme en de tijd van de Koude Oorlog.

Inleiding

De moppen hieronder komen uit diverse bronnen, met name uit boeken en van het internet. Ze doen de ronde in de betreffende tijd, maar kunnen ook later zijn bedacht. Waar mogelijk is er, cursief gedrukt, inleidende informatie toegevoegd over de herkomst van de mop. Als auteur van dit stuk geef ik de bestaande moppen slechts weer, dus dat ze hier staan afgedrukt betekent geenszins dat mijn gevoel voor humor net zo hoogstaand of tragisch is als van de bedenkers van onderstaande grappen. En evenmin dat de auteur instemt met de inhoud.


Overhemden

Een Rus legt een Amerikaan uit wat socialisme inhoudt.

‘Dus,’ zegt de Amerikaan, ‘als je twee auto’s hebt en ik geen, geef je mij ook een auto?’
‘Juist,’ antwoordt de Rus.
‘En als je twee radio’s hebt en ik geen, dan geef je mij ook een radio?’
‘Juist,’ antwoordt de Rus.
‘En als je twee overhemden hebt en ik geen, dan geef je mij ook een overhemd?’
‘Nee nee, dat niet’, antwoordt de Rus verschrikt.
‘Hè? Waarom dan niet?’
‘Ik HEB twee overhemden!’


Kennedy

Grapje van internet:

Een Amerikaan legt een Rus uit wat vrijheid van meningsuiting is. “In Amerika mag ik op de stoep van het regeringsgebouw staan en roepen ‘President Kennedy is een klootzak!’.”
Zegt de Rus: “Nou en? Ik mag in Moskou ook op de stoep van het regeringsgebouw gaan staan en roepen ‘President Kennedy is een klootzak!.’ ”


Communistische katjes

Deze mop is te vinden op internet:

Een jongetje in Rusland schrijft een opstel over zijn poes die zeven communistische jongen baart. De leraar is erg in zijn schik met het opstel en vraagt de jongen over het opstel te vertellen als belangrijke mensen de school bezoeken.

Twee weken later komt een delegatie hoge communisten naar school. Het jongetje vertelt dat hij een opstel heeft geschreven over zeven antirevolutionaire katjes, die tégen het communisme zijn. Als de stomverbaasde leraar vraagt hoe dit kan – ze waren immers communist -, antwoordt de jongen: ‘Ja, maar na negen dagen zijn hun de ogen opengegaan.’


Rand van de afgrond

Russische mop:

‘Wat betekent de leus “het kapitalisme bevindt zich op de rand van de afgrond”?’
Antwoord: ‘Dat betekent dat zij van bovenaf kijken hoe wij op de bodem krioelen.’


India of Rusland?

In 1932 organiseerde de Indiër Mahatma Gandhi een hongerstaking voor een onafhankelijk India, los van de Engelsen. Hieruit ontstond het volgende grapje, dat betrekking heeft op Stalins “Holodomor” (“moorden door mensen uit te hongeren”).

‘Wat is het verschil tussen India en Rusland?’
‘In India lijdt één mens honger voor het volk, in Rusland lijden alle mensen honger voor één man.’


Hoover of Stalin?

Twee communisten bediscussieerden wie de grootste was: de Amerikaanse president Herbert Hoover, die een drankverbod (Prohibition) uitvaardigde, of de grote leider Josef Stalin:

De eerste communist zegt: ‘President Hoover is de grootste. Hij leerde de Amerikanen om te stoppen met drinken.’
‘Nee hoor,’ reageert de ander, ‘Stalin. Hij leerde de Russen om te stoppen met eten.’

Historische achtergrond bij deze mop: Hoover hielp Rusland in de jaren 1921-1923 met voedselleveranties, toen de Russen leden onder een hongersnood en er vijf miljoen Russen stierven. Onder Stalin vond in de jaren 1931-1933 een grote hongersnood plaats, waarbij acht miljoen mensen stierven.


Mop over Erich Honecker

In de nadagen van de DDR, rond de 40e verjaardag van de DDR in oktober 1989, maakten Oost-Duitsers het volgende grapje over Erich Honecker:

De mensen lasteren over Erich Honecker: wat is het verschil tussen Honecker en een loodgieter? De loodgieter komt helaas niet en Honecker gaat helaas niet.

Boek: De hele geschiedenis aan de hand van moppen en misvattingen

Bronnen

– Christie Davies, ‘Jokes as the Thruth about Soviet Socialism’, Folklore 46 (2010) 9-32.
– Christie Davies, ‘Political Ridicule and Humour under Socialism’, European Journal of Humour Research (EJHR) 2.3 (2015) 1-27.
– Simon Sebag Montefiore in Stalin: the Court of the Red Tsar (Londen: Phoenix, 2004) 202.
– Zie voor de grap over Erich Honecker: https://www.tagesspiegel.de/berlin/7-oktober-1989-der-letzte-tanz-der-totgesagten-beim-40-geburtstag-der-ddr/10800012.html
– http://www.verhalenbank.nl/items/browse?tags=communisme
×