Documentaire toont onbekende beelden uitvaart Stalin

De documentaire State Funeral van regisseur Sergei Loznitsa verschijnt op 7 oktober in filmhuizen en op thuisbioscoop Picl. Veel niet eerder vertoonde beelden laten zien hoe de Sovjet-Unie rouwde na het overlijden van leider Jozef Stalin in 1953.

Vijfjarenplan – Betekenis & voorbeelden

Ee vijfjarenplan is een economisch plan dat in de tijd van de Koude Oorlog in meerdere communistische landen werd ingezet om de economie van bovenaf te sturen. Hoe zagen vijfjarenplannen er inhoudelijk uit?

De CPN en het overlijden van Stalin (5 maart 1953)

De ontzetting bij het overlijden van Stalin was groot. Op 6 maart kwam het partijbestuur van de CPN al om acht uur ‘s morgens in spoedzitting bijeen. Er was grote verslagenheid, maar het bestuur had ook het volste vertrouwen in de opvolgers van Stalin, de nieuwe leiders in Moskou.

Lachen om Stalins dood?

Zo dramatisch als zijn regeerperiode was, zo banaal was Stalins dood. Op 1 maart 1953 werd de Sovjetdictator in zijn datsja in Kuntsevo, ongeveer vijfentwintig kilometer ten oosten van Moskou, door zijn personeel bewusteloos aangetroffen op de vloer van zijn slaapkamer. Hij werd op een bank gehesen waar hij na

Komintern (1919-1943) – Communistische Internationale

De Komintern was een organisatie uit de periode van de Koude Oorlog. Het doel van de Komintern, die in 1919 werd opgericht door Vladimir Lenin, was om te dienen als commandocentrum van waaruit de internationale revolutie van de arbeidersklassen kon beginnen.

Stalinlaan wordt Vrijheidslaan (1956)

Na de Tweede Wereldoorlog worden in tal van Europese steden straten en lanen vernoemd naar de leiders van de geallieerde landen. Amsterdam krijgt een Stalinlaan.

Jozef Stalin als mens en dictator

Medewerkers van Stalin waren doodsbang voor hun baas, vanwege de repressie, de constante dreiging van bestraffing en Stalins lichtgeraaktheid en grilligheid.

Fluisterende kameraden in Stalinistisch Rusland

Het moet een beangstigende tijd zijn geweest. Voortdurend moest je op je hoede zijn en bijna niemand kon je vertrouwen. Een harde klop op de huisdeur kon het einde betekenen. Iedereen kende wel iemand die midden in de nacht door geheim agenten uit huis was weggehaald om vervolgens na urenlange

De Waarheid over Stalin

Zestig jaar geleden overleed Jozef Stalin. Op 5 maart maakte Radio Moskou bekend dat ‘het hart van de strijdmakker en geniale opvolger van Lenin niet meer klopte’, en stortte daarmee de communistische familie in diepe droefenis. Dat bracht Andere Tijden in 2003 in herinnering.

Het verschil tussen een Schot en een zot

De geschiedenis is vaak een opeenstapeling van ellende en misère: oorlogen, revoluties, hongersnoden, economische crises en ga zo maar door. Dat er met geschiedenis ook veel te lachen valt, bewijst historicus dr. Dick Berents in zijn vermakelijke boek Stalin en Hitler komen in de hemel. Naast goede historische grappen, legt

Familie leefde ruim 40 jaar afgezonderd van beschaving in Siberië

Een Russische familie leefde ruim veertig jaar afgezonderd van de beschaving in de ruige taiga van Siberië. Het gezin werd pas in 1978 ontdekt door een groep Sovjet-geologen. De Tweede Wereldoorlog en andere gebeurtenissen van belang waren aan de vader en moeder en hun vier kinderen onopgemerkt voorbij gegaan. Dat