Oost-Berlijn, 3 februari 1952. De Oost-Duitse premier Otto Grotewohl legt met drie hamerslagen de eerste steen voor het eerste flatgebouw aan de Stalinallee. Een kleine tien jaar later wordt de 'socialistische straat' tijdens een geheime nachtelijke operatie omgedoopt tot Karl-Marx-Allee.
De documentaire State Funeral van regisseur Sergei Loznitsa verschijnt op 7 oktober in filmhuizen en op thuisbioscoop Picl. Veel niet eerder vertoonde beelden laten zien hoe de Sovjet-Unie rouwde na het overlijden van leider Jozef Stalin in 1953.
De politiek leider Enver Hoxha (1908-1985) is een bekend minister-president en dictator uit de geschiedenis van Albanië. Hij stond aan de basis van de in 1941 opgerichte Communistische Partij van Albanië.
Ee vijfjarenplan is een economisch plan dat in de tijd van de Koude Oorlog in meerdere communistische landen werd ingezet om de economie van bovenaf te sturen. Hoe zagen vijfjarenplannen er inhoudelijk uit?
De ontzetting bij het overlijden van Stalin was groot. Op 6 maart kwam het partijbestuur van de CPN al om acht uur ‘s morgens in spoedzitting bijeen. Er was grote verslagenheid, maar het bestuur had ook het volste vertrouwen in de opvolgers van Stalin, de nieuwe leiders in Moskou.
Het begrip totalitarisme wordt veel gebruikt in geschiedenisboeken en in de media. Wat houdt totalitarisme precies in? Wie heeft dit begrip bedacht?
Zo dramatisch als zijn regeerperiode was, zo banaal was Stalins dood. Op 1 maart 1953 werd de Sovjetdictator in zijn datsja in Kuntsevo, ongeveer vijfentwintig kilometer ten oosten van Moskou, door zijn personeel bewusteloos aangetroffen op de vloer van zijn slaapkamer. Hij werd op een bank gehesen waar hij na drie dagen stierf. Als voornaamste doodsoorzaak werd een hersenbloeding vastgesteld.
De Komintern was een organisatie uit de periode van de Koude Oorlog. Het doel van de Komintern, die in 1919 werd opgericht door Vladimir Lenin, was om te dienen als commandocentrum van waaruit de internationale revolutie van de arbeidersklassen kon beginnen.
De Russische communist Nikita Chroesjtsjov stond van 1953 tot 1964 aan het roer van de Sovjet-Unie. Wie was Chroesjtsjov en wat waren de kernpunten van zijn politieke beleid?
Biografie van Leon Trotski (1879-1940): Russische revolutionair en politicus. Theoreticus van het communisme. Oprichter en organisator van het Rode Leger.
Na de Tweede Wereldoorlog worden in tal van Europese steden straten en lanen vernoemd naar de leiders van de geallieerde landen. Amsterdam krijgt een Stalinlaan.
Jozef Stalin, communistisch dictator van de Sovjet-Unie. Verwierf tijdens de Tweede Wereldoorlog grote populariteit doordat hij de nazi’s versloeg.
De Sovjets moesten niets van de nazi’s hebben. Het motto van deze propagandafilm is duidelijk: “De fascisten zullen ons moederland niet vertrappen!”
Geschiedenis is bij uitstek een vak waarover veel moppen de ronde doen. In een aantal artikelen komen de beste en slechtste grappen voorbij.
Medewerkers van Stalin waren doodsbang voor hun baas, vanwege de repressie, de constante dreiging van bestraffing en Stalins lichtgeraaktheid en grilligheid.
Dit jaar werd de Amerikaans-Britse speelfilm “Child 44” verboden in de bioscopen van Rusland en enkele andere voormalige Sovjetstaten. Het werd door het ministerie van Cultuur ongepast gevonden de film te vertonen.
Het moet een beangstigende tijd zijn geweest. Voortdurend moest je op je hoede zijn en bijna niemand kon je vertrouwen. Een harde klop op de huisdeur kon het einde betekenen. Iedereen kende wel iemand die midden in de nacht door geheim agenten uit huis was weggehaald om vervolgens na urenlange ondervragingen gedwongen te worden tot een valse bekentenis.
Een groot standbeeld van Jozef Stalin dat drie jaar geleden door Georgische autoriteiten werd weggehaald, wordt eind dit jaar teruggeplaatst op een plein in de stad Gori.
Zestig jaar geleden overleed Jozef Stalin. Op 5 maart maakte Radio Moskou bekend dat ‘het hart van de strijdmakker en geniale opvolger van Lenin niet meer klopte’, en stortte daarmee de communistische familie in diepe droefenis. Dat bracht Andere Tijden in 2003 in herinnering.
De geschiedenis is vaak een opeenstapeling van ellende en misère: oorlogen, revoluties, hongersnoden, economische crises en ga zo maar door. Dat er met geschiedenis ook veel te lachen valt, bewijst historicus dr. Dick Berents in zijn vermakelijke boek Stalin en Hitler komen in de hemel. Naast goede historische grappen, legt de auteur de vinger bij tal van historische misvattingen. “Geschiedenis
“Er is een schaduw gevallen over het landschap dat nog zo kortgeleden door de geallieerde zege werd verlicht.” Deze woorden werden op 5 maart 1946 uitgesproken door Winston Churchill in wat bekend is komen te staan als zijn “IJzeren Gordijn”-rede.