Dark
Light

Jozef Stalin

Jozef-Stalin Communistische politicus die vanaf de jaren '20 tot 1953 dictator was van de Sovjet-Unie. Onder zijn bewind zijn vermoedelijk miljoenen Russen gestorven. In de jaren '30 was hij verantwoordelijk voor de grote zuiveringen, waarbij talloze politieke tegenstanders en intellectuelen werden vermoord. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zocht hij toenadering tot Adolf Hitler, maar werd toch aangevallen door de Duitse troepen die bij bij Stalingrad versloeg. Hoofdartikel: Jozef Stalin (1878-1953) - Communistisch dictator Boekentip: Stalin, de biografie
Scene uit ‘The Death of Stalin’ (September Film)

Lachen om Stalins dood?

Zo dramatisch als zijn regeerperiode was, zo banaal was Stalins dood. Op 1 maart 1953 werd de Sovjetdictator in zijn datsja in Kuntsevo, ongeveer vijfentwintig kilometer ten oosten van Moskou, door zijn personeel bewusteloos aangetroffen op de vloer van zijn slaapkamer. Hij werd op een bank gehesen waar hij na drie dagen stierf. Als voornaamste doodsoorzaak werd een hersenbloeding vastgesteld.
6 minuten leestijd

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×