Communistische politicus die vanaf de jaren '20 tot 1953 dictator was van de Sovjet-Unie. Onder zijn bewind zijn vermoedelijk miljoenen Russen gestorven. In de jaren '30 was hij verantwoordelijk voor de grote zuiveringen, waarbij talloze politieke tegenstanders en intellectuelen werden vermoord. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zocht hij toenadering tot Adolf Hitler, maar werd toch aangevallen door de Duitse troepen die bij bij Stalingrad versloeg. Hoofdartikel:Jozef Stalin (1878-1953) - Communistisch dictatorBoekentip:Stalin, de biografie
Zo dramatisch als zijn regeerperiode was, zo banaal was Stalins dood. Op 1 maart 1953 werd de Sovjetdictator in zijn datsja in Kuntsevo, ongeveer vijfentwintig kilometer ten oosten van Moskou, door zijn personeel bewusteloos aangetroffen op de vloer van zijn slaapkamer. Hij werd op een bank gehesen waar hij na drie dagen stierf. Als voornaamste doodsoorzaak werd een hersenbloeding vastgesteld.
De Komintern was een organisatie uit de periode van de Koude Oorlog. Het doel van de Komintern, die in 1919 werd opgericht door Vladimir Lenin, was om te dienen als commandocentrum van waaruit de internationale revolutie van de arbeidersklassen kon beginnen.
De Russische communist Nikita Chroesjtsjov stond van 1953 tot 1964 aan het roer van de Sovjet-Unie. Wie was Chroesjtsjov en wat waren de kernpunten van zijn politieke beleid?
Biografie van Leon Trotski (1879-1940): Russische revolutionair en politicus. Theoreticus van het communisme. Oprichter en organisator van het Rode Leger.
Na de Tweede Wereldoorlog worden in tal van Europese steden straten en lanen vernoemd naar de leiders van de geallieerde landen. Amsterdam krijgt een Stalinlaan.
Medewerkers van Stalin waren doodsbang voor hun baas, vanwege de repressie, de constante dreiging van bestraffing en Stalins lichtgeraaktheid en grilligheid.
Dit jaar werd de Amerikaans-Britse speelfilm “Child 44” verboden in de bioscopen van Rusland en enkele andere voormalige Sovjetstaten. Het werd door het ministerie van Cultuur ongepast gevonden de film te vertonen.