KlussenKlussen

Dominion – Onderdeel van het Britse Rijk

De historische term dominion wordt gebruikt voor onderdelen van het Britse rijk die zich geheel of gedeeltelijk zelf besturen. Voorbeelden hiervan zijn Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig wordt de term niet veel meer gebruikt. Vaker spreekt men van commonwealth realm, Lid van het Gemenebest of Gemenebeststaat.

- ad -

Dat de term dominion vandaag de dag niet meer wordt gebruikt heeft te maken met het feit dat het woord een wat negatieve connotatie heeft. In letterlijke zin betekent ‘dominion’ namelijk ‘staat waarover heerschappij wordt uitgeoefend’. In werkelijkheid zijn de voormalige dominions echter landen die zich zelf besturen. De onafhankelijke landen hebben wel de Britse monarch als staatshoofd.

Ook interessant: God save the queen – Volkslied van het Verenigd Koninkrijk
…en: Wat is het verschil tussen Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk?


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Arrogantie is van alle tijden

  Arrogantie is van alle tijden

  Van de tegenwoordige prima donna’s is zangeres Maria Carey wellicht de grootste. Soms wil ze konijnen en kittens in haar kleedkamer hebben, altijd moet er voldoende voorraad Evian-bronwater zijn, evenals een persoonlijke kleedkamerassistent die in al haar behoeften voorziet.Lees bericht »
 • Hoe de Britten Roosevelt de Tweede Wereldoorlog in loodsten

  Hoe de Britten Roosevelt de Tweede Wereldoorlog in loodsten

  In de donkere en bijna om moedeloos van te worden begintijd van de Tweede Wereldoorlog was er maar één optie over: de Verenigde Staten overhalen om aan de Engelse kant mee te doen. Daarvoor moest alles uit de kast gehaald …Lees bericht »
 • Het koffertje van Lieftinck

  Het koffertje van Lieftinck

  Het is dinsdag weer tijd voor tradities. Koning Willem-Alxander leest in de Ridderzaal de Troonrede voor en de minister van Financiën biedt, in een traditioneel koffertje met daarop de tekst ‘Derde dinsdag in September’, de rijksbegroting en miljoenennota aan de …Lees bericht »
 • ‘Ouderenzorg werd mensen bijna opgedrongen’

  ‘Ouderenzorg werd mensen bijna opgedrongen’

  Enerzijds willen mensen graag goed verzorgd worden. Anderzijds willen ze liever dat hun geld naar de kinderen gaat dan naar de overheid – die moet zelf maar zien waar ze het geld vandaan haalt.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las