Kantoor en schoolKantoor en school

Wat is het verschil tussen Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk?

Wat is ook alweer het verschil tussen Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk. Je komt beide termen, bijvoorbeeld in het nieuws, geregeld tegen maar ze betekenen ieder wat anders. Hoe zit dat ook alweer?

- ad -

Verenigd Koninkrijk

Groot-Brittannië met links Ierland, april 2002. Bron NASA
Groot-Brittannië met links Ierland, april 2002. Bron NASA
Het Verenigd Koninkrijk – officieel het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland – wordt internationaal beschouwd als één land. Er maken echter verschillende zogenoemde constituerende landen onderdeel van uit, te weten Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De eerste drie liggen allemaal op grote eiland genaamd Groot-Brittannië. De vier landen zijn niet volledig onafhankelijke landen, maar landen binnen het koninkrijk. In de internationale politiek speelt eigenlijk alleen het soevereine Verenigd Koninkrijk een rol. Tijdens onderhandelingen over de Brexit, de uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, wordt dus geen zaken gedaan met vertegenwoordigers uit Wales, Engeland, Schotland en Noord-Ierland, maar alleen met de politiek vertegenwoordigers van de overkoepelende soevereine staat.

De landen van het Verenigd Koninkrijk worden samen soms aangeduid als Engeland, maar dat is dus eigenlijk onjuist. Het Verenigd Koninkrijk is een soevereine staat, maar bij sport treden de constituerende landen soms ieder afzonderlijk. Dat is bijvoorbeeld het geval in het voetbal. Tijdens de Olympische Spelen treden sporters wel op namens het Verenigd Koninkrijk. Alleen sporters uit Noord-Ierland kunnen eventueel besluiten uit te komen voor Ierland.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is vooral een geografisch begrip. Hiermee wordt het grootste eiland bedoeld, waar Engeland, Schotland en Wales liggen. De kleinere eilanden om dit eiland heen worden ook tot Groot-Brittannië gerekend, maar Noord-Ierland behoort tot het ten westen van Groot-Brittannië gelegen eiland Ierland. Staatkundig gezien is dit eiland onderverdeeld in twee landen: de zelfstandige republiek Ierland en het bij het Verenigd Koninkrijk behorende Noord-Ierland.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Lees ook: ‘God save the queen’ – Volkslied van het Verenigd Koninkrijk


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Cultuur en crisis in het Avondland (1918-1938)

  Cultuur en crisis in het Avondland (1918-1938)

  Opnieuw stelt Philipp Blom dat de Eerste Wereldoorlog een minder ingrijpende breuk was dan door historici is verondersteld. Schijnbare moderniseringen en andere ontwikkelingen die in het interbellum plaatsgrepen, waren al vanaf ongeveer 1900 in gang gezet.Lees bericht »
 • Memento mori: de catacombenheiligen

  Memento mori: de catacombenheiligen

  Tussen 1618 en 1648 waaide over Centraal-Europa de Dertigjarige Oorlog. Naast een derde van de bevolking van het Heilig Roomse Rijk sneuvelde ook veel religieus erfgoed in de Reformatie. Vele christelijke relikwieën in katholieke kloosters en kerken werden vernietigd door …Lees bericht »
 • Anjerdag – Protest tegen de Duitse bezetting (29 juni 1940)

  Anjerdag – Protest tegen de Duitse bezetting (29 juni 1940)

  Anjerdag. Op 29 juni 1940, de verjaardag van prins Bernhard, demonstreerden veel Nederlanders voor het eerst openlijk tegen de Duitse bezetting.Lees bericht »
 • Angstaanjagend weer in de 18e eeuw

  Angstaanjagend weer in de 18e eeuw

  Op zaterdag 1 november 1755 werden in heel Nederland ‘waterschuddingen’ waargenomen. Kerkgangers in Amsterdam voelden de vloer bewegen, kroonluchters slingerden heen en weer. In het dok in Vlissingen botsten oorlogsschepen tegen elkaar. De Nederlandsche Jaerboeken IX (1755) spraken van… - …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!