Wat is het verschil tussen Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk?

Wat is ook alweer het verschil tussen Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk. Je komt beide termen, bijvoorbeeld in het nieuws, geregeld tegen maar ze betekenen ieder wat anders. Hoe zit dat ook alweer?

Verenigd Koninkrijk

Groot-Brittannië met links Ierland, april 2002. Bron NASA
Groot-Brittannië met links Ierland, april 2002. Bron NASA
Het Verenigd Koninkrijk – officieel het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland – wordt internationaal beschouwd als één land. Er maken echter verschillende zogenoemde constituerende landen onderdeel van uit, te weten Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De eerste drie liggen allemaal op grote eiland genaamd Groot-Brittannië. De vier landen zijn niet volledig onafhankelijke landen, maar landen binnen het koninkrijk. In de internationale politiek speelt eigenlijk alleen het soevereine Verenigd Koninkrijk een rol. Tijdens onderhandelingen over de Brexit, de uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, wordt dus geen zaken gedaan met vertegenwoordigers uit Wales, Engeland, Schotland en Noord-Ierland, maar alleen met de politiek vertegenwoordigers van de overkoepelende soevereine staat.

De landen van het Verenigd Koninkrijk worden samen soms aangeduid als Engeland, maar dat is dus eigenlijk onjuist. Het Verenigd Koninkrijk is een soevereine staat, maar bij sport treden de constituerende landen soms ieder afzonderlijk. Dat is bijvoorbeeld het geval in het voetbal. Tijdens de Olympische Spelen treden sporters wel op namens het Verenigd Koninkrijk. Alleen sporters uit Noord-Ierland kunnen eventueel besluiten uit te komen voor Ierland.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is vooral een geografisch begrip. Hiermee wordt het grootste eiland bedoeld, waar Engeland, Schotland en Wales liggen. De kleinere eilanden om dit eiland heen worden ook tot Groot-Brittannië gerekend, maar Noord-Ierland behoort tot het ten westen van Groot-Brittannië gelegen eiland Ierland. Staatkundig gezien is dit eiland onderverdeeld in twee landen: de zelfstandige republiek Ierland en het bij het Verenigd Koninkrijk behorende Noord-Ierland.

- advertentie -

Lees ook: ‘God save the queen’ – Volkslied van het Verenigd Koninkrijk

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: