Drieluik Pierre Cuypers gerestaureerd

‘Drieluik met Maria met Kind en musicerende engelen’ – Afb: Cuypershuis

Een religieus drieluik dat ooit eigendom was van architect Pierre Cuypers, is onlangs gerestaureerd. Vanaf zaterdag 2 februari is het kunstwerk te zien in het Cuypershuis in Roermond.

Cuypers en Munsterkerk – Gemeente Roermond


Het ‘Drieluik met Maria met Kind en musicerende engelen’ is een kopie naar een origineel dat in 1518 werd geschilderd in het atelier van Jacob Cornelisz. van Oostsanen. Het origineel hing waarschijnlijk in de Onze Lieve Vrouwe Presentatiekerk in Aarle-Rixtel in de tijd dat Pierre en Joseph Cuypers de decoratie van deze kerk onder handen namen, in de periode 1901-1904.

Vermoed wordt dat de kopie ook uit deze periode dateert. Waarom de kopie is gemaakt is onbekend. Wel duideijk is dat het schilderij bij Pierre Cuypers in de smaak viel. Op de achterkant van de zijluiken liet hij namelijk de wapens en spreuken van zijn familie en die van zijn vrouw Antoinette Alberdingk Thijm aanbrengen. Op deze manier voegde hij er iets persoonlijks aan toe. Het werk bleef altijd in de familie. Tijdens het Cuypersweekend schonk achterkleinzoon Pierre Cuypers het drieluik vorig jaar aan het Cuypershuis.

- advertentie -

Hierna werd een sponsoractie opgezet om geld bijeen te brengen voor de restauratie van het schilderij. Met succes. Enkele maanden geleden werd het drieluik gerestaureerd door Stijn Lenaerts, onder begeleiding van Bianca van Velzen en Jos van Och van de Stichting Restauratie Atelier Limburg. Vanaf zaterdag 2 februari is het werk te zien in de vaste presentatie van het Cuypershuis in Roermond.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: