Dark
Light

‘Droogte werd Maya-cultuur fataal’

Auteur:
1 minuut leestijd

‘Droogte werd Maya-cultuur fataal’
Volgens Amerikaanse en Zwitserse wetenschappers ging de Maya-cultuur rond 1000 na Christus ten onder als gevolg van een periode van grote droogte. De onderzoekers schrijven dit deze week in het wetenschappelijke magazine Science.

De Maya’s bevolkten tot ongeveer 1000 na Christus grote delen van Midden-Amerika en het huidige Mexico. Waarom de cultuur rond die tijd ineenstortte was niet helemaal bekend.


Maya-tempel in Caracol – Foto: CC/Devon Jones

Wel is duidelijk dat de Tolteken het centrale Mexicaanse hoogland rond die tijd binnenvielen en al snel op politiek en cultureel vlak hun stempel op de Maya-cultuur gingen drukken.

Nieuw onderzoek brengt het verdwijnen van de Maya-cultuur in verband met klimaatveranderingen. Volgen de wetenschappers waren de Maya’s niet opgewassen tegen grote periodes van droogte.

De wetenschappers onderzochten zogenaamde stalactieten in de Yok Balum grot in Belize. In de omgeving van deze grot bevinden zich veel belangrijke plekken uit de Maya-cultuur. Stalactieten worden gevormd door regenwater dat kalk afzet en door hun opbouw te bestuderen kan iets gezegd worden over hoe nat en droog het in bepaalde periodes was.

De onderzoekers ontdekten zo dat het in de omgeving van Belize tussen 450 en 600 na Chistus erg nat was. Kennelijk was deze natte periode voor de Maya´s erg gunstig. In deze tijd kwamen Maya-steden als Tikal en Caracol namelijk tot bloei. Tussen 660 en 900 na Christus was er veel minder regenval en in die periode zette de ondergang van de beschaving in. Na deze periode volgde tot slot een zeer droge eeuw. Het is bekend dat in deze periode veel steden van de Maya´s leegliepen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Zelfde rubriek

×