Dark
Light

Duitsland herdenkt doorbraak nationaal-socialisme

Auteur:
1 minuut leestijd

Adolf Hitler in 1937
Het is woensdag precies 80 jaar geleden dat Adolf Hitler werd ingezworen als rijkskanselier. In Duitsland wordt daar op verschillende manieren bij stilgestaan.

Bondskanselier Angela Merkel opende woensdag in Berlijn een tentoonstelling over de beginperiode van de nazidictatuur. Het museum, genaamd Topographie des Terrors, is gevestigd op de plek waar vroeger drie beruchte nazi-instanties waren gevestigd.


In de tentoonstelling wordt, onder meer aan de hand van fotomateriaal, stilgestaan bij het einde van de zogenaamde Weimarrepubliek en de eerste maanden van het bewind van Adolf Hitler.

Na de verkiezingen van 1932 deed Hitlers partij, de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP), als grootste fractie haar intrede in de Rijksdag. Niet lang hierna werd Adolf Hitler tot rijkskanselier benoemd in een rechtse coalitieregering. In enkele maanden tijd wist Hitler hierna zijn regeringspartners uit te schakelen en zijn politieke tegenstanders te vernietigen. Hitler schafte de democratie af.

Bondskanselier Merkel stond woensdag stil bij de opkomst van het nationaal-socialisme. Volgens haar werd die mede mogelijk doordat grote delen van de Duitse samenleving eraan meewerkten. Tijdens de opening van de tentoonstelling zei de bondskanselier onder meer:

We willen duidelijk maken dat we van de geschiedenis hebben geleerd, dat het zich niet zal herhalen, en we willen ook duidelijk maken dat we optreden als elders mensenrechten worden geschonden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×