Dark
Light

Echidna – “Moeder van alle monsters”

1 minuut leestijd
Afbeelding van Echidna op een drinkschaal uit ca. 510 v.Chr.
Afbeelding van Echidna op een drinkschaal uit ca. 510 v.Chr.

Echidna is een monster uit de Griekse mythologie. De Griekse dichter Hesiodos noemde haar een “onmogelijk monster” en de “moeder van alle monsters”. Van boven was zij een beeldschone vrouw en vanaf haar middel een gruwelijke slang. Zij is ook wel bekend onder de naam Delphyne.

Echidna bracht samen met de honderdkoppige reus Typhon verschillende andere monsterlijke wezens voort, waaronder de negenkoppige giftige waterslang Hydra en de hellehond Cerberus. Het monster gaf ook het leven aan de Sphinx, een wezen met het gezicht en de borsten van een vrouw, het lichaam van een leeuw en de vleugels van een vogel. Deze dochter van Echidna woonde bij een bergpas in de buurt van Thebe, waar ze voorbijgangers raadsels voorlegde. Wie het raadsels niet kon oplossen werd door het monster verslonden.

Andere bekende nakomelingen van Echidna zijn de draak Ladon (de bewaker van de gouden appels van de Hesperiden), de Nemeïsche leeuw en Chimaera.

Volgens Hesiodos was Echidna een dochter van de zeegod Phorcys en Ceto. Andere bronnen vermelden dat zij werd voortgebracht door Tartaros en Gaea. De zogenoemde oerslang uit de Griekse mythologie zou gedood zijn door Argus, de reus met honderd ogen.

Bronnen

-https://www.britannica.com/topic/Echidna-Greek-mythology
-Griekse mythologie – C.Scott Littleton p.149
-De grote mythologie encyclopedie – Arthur Cotterell (Veltman) p.30,83
×