Dark
Light

Een blok aan het been

Auteur:
1 minuut leestijd
Een blok aan het been - © Henk Boudewijns
Een blok aan het been - © Henk Boudewijns

Dagelijks worden er zegswijzen en uitdrukkingen gebruikt waarvan de oorspronkelijke betekenis onbekend is. Wie denkt er bij “iemand in de luren leggen” nog aan de doeken, waarin kinderen met Engelse ziekte werden gewikkeld om het kromtrekken van armen en benen tegen te gaan?

Veel uitdrukkingen die ontleend zijn aan dergelijke voorwerpen kan men tegenwoordig alleen nog in musea bekijken. In de nieuwe rubriek Taalmuseum worden historische gebruiksvoorwerpen en praktijken gekoppeld aan Nederlandse uitdrukkingen en zegswijzen.

Een blok aan het been

Een blok aan het been - © Henk Boudewijns
Een blok aan het been – © Henk Boudewijns
Betekenis: niet vrij zijn in zijn bewegingen en handelingen.

Verklaring: Het blok was een zware houten kluister dat een gevangene om het been, de arm of de hals werd geslagen. Ook kregen de jongens in het weeshuis en zelfs oude mannen in het oudemannenhuis een blok aan het been als zij zich niet netjes gedroegen of als zij wilden weglopen.

Alle artikelen uit de rubriek Taalmuseum

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×