Dark
Light

Eerste druk ‘Wealth of Nations’ gevonden in archief Tweede Kamer

Auteur:
2 minuten leestijd
Willekeurige afbeelding van 'The Wealth of Nations'
Willekeurige afbeelding van 'The Wealth of Nations'

In het archief van de Tweede Kamer is een kostbare eerste druk van The Wealth of Nations ontdekt. In dit tweedelige werk van de achttiende-eeuwse filosoof Adam Smith worden onder meer de principes van de vrijemarkteconomie beschreven. Het zeldzame exemplaar werd ontdekt tijdens een inventarisatie van de historische boekencollectie van de Kamer.

Adam Smith
Adam Smith
Die collectie omvat ongeveer achthonderd meter aan oude boeken. De boeken staan deels in de Handelingenkamer, maar liggen ook op de boekenzolder, bovenin gebouw Binnenhof 1A. Boekhistoricus Alex Alsemgeest inventariseerde tot nu toe de boeken tot 1830. De komende tijd gaat het onderzoek door met recentere boeken. De meest bijzondere vondst is de ontdekking van de eerste druk van The Wealth of Nations. Dit werk lag typisch genoeg naast een exemplaar van ‘Das Kapital’ van Karl Marx. Alsemgeest:

“Ik was zeer verbaasd om ‘The Wealth of Nations’ boek in de collectie van de Tweede Kamer tegen te komen. Het zegt misschien niet direct iets over onze parlementaire geschiedenis, maar het boek wordt wel heel vaak aangehaald in de Handelingen van de negentiende eeuw. Verschillende Kamerleden quoten Adam Smith als zij economische onderwerpen bespreken.”

Volgens de historicus zijn eerste drukken van het werk zeer gewild. Van de opbrengst zou je “een klein huis” kunnen kopen. Maar er zijn geen plannen om het werk ter veiling aan te bieden.

“Het hoort hier in de collectie. Het boek vertelt iets over de geschiedenis van de Tweede Kamer.”

Een deel van de boekencollectie van de Tweede Kamer verkeert in slechte staat. Deze boeken worden de komende jaren schoongemaakt, hersteld of gerestaureerd. Hierna gaan ze de Historische Boekencollectie van de Tweede Kamer vormen. Er zijn plannen om een deel van de boeken tentoon te stellen. Boeken die niet relevant zijn voor de Kamer, krijgen een plek in de Koninklijke Bibliotheek.

Ontzag voor het verleden

Voorzitter Arib wil niet dat de boeken weggestopt worden:

“We moeten ervoor zorgen dat de boeken beschikbaar blijven voor historisch onderzoek. We moeten ze ook gebruiken om het verhaal van de Kamer te vertellen, om mee te pronken. Want zoals een boekenkast veel zegt over zijn eigenaar, zo laat de Historische Boekencollectie in het beste geval zien dat de Tweede Kamer liefde heeft voor het ambacht, ontzag voor het verleden en aandacht voor het tastbare erfgoed.”

Lees ook: Adam Smith (1723-1790) – Econoom, liberaal en Verlichtingsdenker
Boek: In dit huis – Twee eeuwen Tweede Kamer

×