Dark
Light

‘Egyptenaren nemen boeken Tropeninstituut over’

Auteur:
1 minuut leestijd
Bibliotheek van Alexandrië - Foto: CC
Bibliotheek van Alexandrië - Foto: CC

Bibliotheek van Alexandrië - Foto: CC
Bibliotheek van Alexandrië – Foto: CC
Een groot deel van bibliotheekcollectie van het Tropeninstituut in Amsterdam wordt overgenomen door de vermaarde Bibliotheca Alexandrina in Alexandrië. Dat meldt de Volkskrant donderdag.


De Egyptenaren zouden 400.000 boeken en 20.000 tijdschriften willen overnemen om de collectie toegankelijk te houden voor onderzoek. Volgens de Volkskrant is de directeur van de Egyptische bibliotheek in Amsterdam en wordt mogelijk donderdag al een overdrachtsovereenkomst ondertekend.

Voor het Tropeninstituut komt de redding net op tijd. De bibliotheek van het instituut sluit de deuren omdat het Rijk de subsidie stopzet. Eerder deze maand werd al een ander onderkomen gevonden voor een klein deel van de collectie. Zowel de universiteit van Leiden, het Vredespaleis in Den Haag en Documentatiecentrum voor Medische Geschiedenis in Urk nemen een deel van de collectie over.

Voor het merendeel van de collectie was echter nog geen nieuwe bestemming gevonden. Voor duizenden boeken dreigde hierdoor de papierversnipperaar. Dankzij tussenkomst van de bibliotheek in Alexandrië lijkt dit deel nu ook gered. Alleen voor geschriften in de Nederlandse taal hebben de Egyptenaren geen belangstelling.

×