Dark
Light

Eigenaar stapel brieven uit Tweede Wereldoorlog gevonden

Man krijgt brieven vanavond terug
Auteur:
1 minuut leestijd
De gevonden brieven uit de Tweede Wereldoorlog (Facebook)
De gevonden brieven uit de Tweede Wereldoorlog (Facebook)

Afgelopen weekend vond een stel uit Vught in op een perron op station Utrecht Centraal een tas vol brieven uit de Tweede Wereldoorlog. Het duo maakte foto’s van de brieven en plaatste een oproep op Facebook om de eigenaar te achterhalen. Aan de oproep werd massaal gehoor gegeven. De eigenaar is inmiddels gevonden.

De gevonden brieven uit de Tweede Wereldoorlog (Facebook)
De gevonden brieven uit de Tweede Wereldoorlog (Facebook)
Een 72-jarige man uit Brunssum, Ad Müller, blijkt de brieven afgelopen zondag opgehaald te hebben bij zijn zus in Bilthoven. Op de terugweg dronk maakte hij een tussenstop in Utrecht. Toen zijn trein eraan kwam, vergat hij de brieven in alle haast. Ze lagen nog in de tas op het perron.

Het stel uit Vught zag de brieven liggen. Toen duidelijk werd dat niemand zich erom bekommerde, besloten ze de brieven mee te nemen. Het bleek te gaan om tussen de 100 en 150 brieven, allemaal daterend uit de periode tussen 1942 en 1944. Het merendeel van de correspondentie gaat tussen twee geadresseerden. De ene woonde in Herzogenrath, vlak over de Duitse grens, de andere in Heerlen. Om de eigenaar op te sporen, plaatste het stel een oproep op Facebook.

Duitse soldaat

Tegenover 1Limburg heeft de eigenaar laten weten dat de brieven aan het begin van de oorlog zijn geschreven door zijn ouders. Zijn vader werd als Duitse soldaat naar Rusland gestuurd en keerde niet terug. Zijn moeder bleef in Heerlen achter.

Ad Müller heeft zijn vader nooit gekend. Hij werd in 1945 geboren. Vanavond heeft de eigenaar van de brieven een ontmoeting met het stel uit Vught en krijgt hij de brieven weer terug.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×