Dark
Light

Einde voor het ‘bord met de rollende lamellen’

Auteur:
2 minuten leestijd

Foto: CC/Maurits90
Het kenmerkende blauwe NS reisinformatiebord in de hal van het Centraal Station in Utrecht verhuist naar Het Spoorwegmuseum. De blikvanger in de Utrechtse stationshal heeft 23 jaar dienst gedaan en is volgens de NS nu aan vervanging toe.

Vrijdag is een begin gemaakt met de demontage van het bord. Maandag zal het naar verwachting arriveren in het Spoorwegmuseum. Momenteel wordt bekeken of het bord ook in het museum werkend kan blijven, inclusief het kenmerkende klappergeluid van de rollende ‘lamellen’.

Reizigersinformatie Utrecht CS rond 1935 – Foto: Collectie Spoorwegmuseum
Het blauwe reisinformatiebord werd in 1988 in de hal van Utrecht CS geplaatst. Het mechanisch aangestuurde systeem kondigde aan op welk perron, op welk tijdstip en met welke bestemming de treinen vanaf Utrecht CS gingen vertrekken. Het bord was met een afmeting van 7 bij 4,20 meter en een gewicht van ongeveer drieduizend kilo, lange tijd blikvanger in de stationshal.

Vanaf 30 oktober zal een nieuw reisinformatiesysteem de taken van het mechanische klapbord overnemen en zal het oude klapbord beginnen aan een tweede leven in Het Spoorwegmuseum. Directeur Paul van Vlijmen verwelkomt het bord:

Het is een beeldbepalend element van de spoorwegen met een grote waarde omdat een hele generatie onder dit bord heeft afgesproken. De grote borden van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn al verdwenen, daarom is het goed dat dit bord behouden blijft.

Ontwikkelingen van de reisinformatie

Volgens Jos Zijlstra, conservator bij het Spoorwegmuseum, is het verdwijnen van het blauwe bord een onvermijdelijke stap in het verbeteren van de reisinformatie:

Het is logisch dat de technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat beeldbepalende elementen van de stations verdwijnen. In de negentiende eeuw werden de vertrektijden van de treinen nog met krijt op een bord geschreven. Later kwam daar een systeem met bordjes voor in de plaats, die werden door een spoorwegmedewerker handmatig gewisseld. In 1962 kwam er een centraal bediende perronaanwijzer, die leek al een beetje op het huidige bord. Toen in 1988 het grote blauwe bord geplaatst werd was dat een grote stap vooruit, destijds was een dergelijk mechanisch aangestuurd systeem erg modern. Maar in het huidige digitale tijdperk is dit systeem alweer verouderd. De klapborden kunnen maar een beperkt aantal teksten bevatten, tegenwoordig kun je op grote beeldschermen veel meer actuele informatie kwijt. Logisch dus dat het blauwe bord nu met pensioen wordt gestuurd!

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

×