Dark
Light

Ergens in grasduinen – Herkomst en betekenis

1 minuut leestijd
Ergens in grasduinen
Ergens in grasduinen (CC0 - Pixabay -- Tyna_Janoch)

Ergens in grasduinen is een gezegde dat geregeld wordt gebruikt in de media, in boeken en artikelen. Hoe komen we aan de uitdrukking ergens in grasduinen?

Wie ergens in grasduint, is lekker bezig en zoekt iets uit. De betreffende persoon die aan het grasduinen is, snuffelt bijvoorbeeld wat boeken door of verdiept zich (meestal oriënterend) in een bepaald onderwerp. Ergens in graduinen betekent dat ook zoiets als: onderzoeken, snuffelen aan iets, verkennen, zich verdiepen in of uit liefhebberij ergens onderzoek naar doen.

Herkomst van ergens in grasduinen

In vroegere tijden waren grasduinen heuvels of verhogingen die bedekt waren met gras. Als het vee, zoals koeien of schapen, de grasduinen ingingen, betekende dit voor hen volop voer en dus plezier. De dieren konden zich aan het malse gras voldoen. Geleidelijk kreeg het zelfstandig naamwoord grasduinen ook een werkwoordelijke én figuurlijke betekenis: ‘ergens in grasduinen’ werd dit, wat dus betekent dat je je ergens vol plezier in verdiept of iets uitzoekt.

In elk geval in de zeventiende eeuw was ergens in grasduinen of ‘in grasduinen gaan’ al in de Nederlandse taal bekend. We komen bij de dichter P.C. Hooft (1547-1626) bijvoorbeeld dit fragment tegen (uit: Warenar):

“Hoe zel ik in grasduinen gaen?”

En bij een andere beroemde Nederlandse dichter. G.A. Bredero, lezen we (in het blijspel Moortje) het volgende:

“Hoe souw dat volck dan wel in grasduijnen gaen…”

Boekentip: Muggenzifters en zondebokken. Spreekwoorden en gezegden uit de Bijbel

Bronnen

Boek
-W.P. Postma en E.A.J. Scheepmaker, Wat van eksters komt, huppelt graag. Spreekwoorden en zegswijzen over plant en dier (Amsterdam: De Arbeiderspers, 1989) 146-147.

Internet
-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0735.php
-https://www.ensie.nl/betekenis/ergens-in-grasduinen
-https://www.ensie.nl/spreekwoorden-en-gezegden/ergens-in-grasduinen
-https://www.encyclo.nl/begrip/ergens_in_grasduinen

×