Dark
Light

Natuur

Eiland voor de kust van Thailand

Een boeiende ontdekkingsreis langs bijzondere eilanden

Het is een fantastische manier van eilandhoppen vanuit je luie stoel, van de ene kant van de wereld naar de andere, van verleden tot heden en: van goed naar kwaad. Alleen al het idee een boek te schrijven met als onderwerp ‘het eiland’ is hoogst origineel. En al lezend blijkt waartoe zulke door zee omsloten stukken land, van een enkele
8 minuten leestijd

Eeuwenlang voelden mensen zich verheven boven de natuur

Planten en dieren werden eeuwenlang slechts beschouwd als middelen bedoeld om te benutten als voedsel, medicijn of bouwmateriaal. En alles dat de mens in de weg stond, kon ongeremd worden vernietigd. In de tijd van de grote ontdekkingsreizigers en de kolonisatie van de wereld ging het rap bergafwaarts met mondiale ecosystemen.
6 minuten leestijd
Glasmodel van een zeeslak

Blaschka: natuur vangen in glas

Leopold en Rudolf Blaschka ontwikkelden anderhalve eeuw geleden een nieuwe methode om biologiestudenten te onderwijzen: ze ontwikkelden glasmodellen van dieren en planten. Het voordeel boven gedroogde planten in herbaria is dat het driedimensionale weergaven zijn, die bovendien niet verkleuren.
5 minuten leestijd
Natuur bij Fontainebleau

Verlangen naar de natuur

Dit artikel begint in het bos van Fontainebleau bij Parijs en eindigt daar ook. Het spreekt van een hartstochtelijk verlangen naar de echte, ongerepte natuur. Met name in de cultuurperiode van de Romantiek (ca. 1790-1850). Een gepassioneerdheid die gepaard ging met een onverbiddelijke inspanning haar te onderzoeken en begrijpen.
15 minuten leestijd
Een van de fantasiebeesten die Waterton samenstelde.

Charles Waterton – Excentrieke taxidermist

Hij was excentriek en veelzijdig, liep op blote voeten, beklom de Sint Pieter en praatte niet alleen met bomen, maar zat er tot vlak voor zijn dood regelmatig in. Hij sloeg een boa constrictor knock-out en bereed een alligator, was taxidermist (zette dieren op met een zelf ontwikkelde methode) en riep het eerste natuurreservaat in leven.
Detail van een afbeelding uit 'Hemelsleutel'

Wilde distels als deodorant en cranberry’s op Terschelling

Wist u dat wilde distels ooit werden gebruikt als deodorant? En weet u welke plant in de tijd van de VOC zorgde voor bijna een derde van de veilingopbrengsten? En wat is het verband tussen scheurbuik en cranberry’s op Texel? Deze en andere historische plantenweetjes worden door Gemma Venhuizen behandeld in haar boek 'Hemelsleutel' – vernoemd naar de in het
6 minuten leestijd
1 2 3 5
×