De mallejan, fonteiniers, de haha, een rechtpers en beer. Het zijn begrippen die de hedendaagse tuinier niet snel zal associëren met tuinieren. Ooit behoorden ze echter tot het alledaagse vocabulaire van hoveniers.
Keizer Hadrianus wilde vermoedelijk paal en perk stellen aan de ongelimiteerde bomenkap in zijn rijk en maakte daarom middels inscripties op sommige plekken duidelijk welke bossen met rust gelaten moest worden.
Ooit waren grote delen van Europa bedekt met hoogveen. Daar is nog maar een fractie van over. Tegenwoordig zijn de meeste hoogvenen onderdeel van beschermde natuurgebieden waar zeldzame planten en dieren voorkomen, en zijn ze belangrijk als opslagplaats van koolstof. Maar hoogvenen vertellen óók fascinerende verhalen over mens, geweld en geloof. Een internationaal team van archeologen en aardwetenschappers heeft honderden
Ergens in grasduinen is een gezegde dat geregeld wordt gebruikt in de media, in boeken en artikelen. Hoe komen we aan de uitdrukking ergens in grasduinen?
Als we rondkijken in de wereld blijken er veel volken te zijn voor wie de eikel basisvoedsel is of was. Volgens de Karuk, de vertellers van de mythe over de eikelmeisjes, waren eikels ooit zelfs ‘spirit people’, die speciaal naar de aarde waren gekomen om als voedsel te dienen voor de mensen. Eikels zijn namelijk eersteklas eten.
Wanneer tegenwoordig aan de Nederlandse kust een walvis strandt, is dat een unieke gebeurtenis waar de media gretig verslag van doen. Het is moeilijk voor te stellen dat deze dieren eeuwen geleden in grote aantallen voorkwamen in onze Noordzee en Waddenzee.
Ruim honderd jaar geleden ging de Britse jeugd op pad om wilde kastanjes te verzamelen. Niet om er mee te knutselen, maar om er voor te zorgen dat de Britse kanonnen aan het Westfront konden blijven bulderen.
Na ruim twintig jaar keert het populaire televisieprogramma Waku Waku vandaag weer terug op de buis. Het quizprogramma waarin deelnemers pluchen aapjes moeten zien te verzamelen heeft wel een nieuwe presentator: Sosha Duysker.
In de Nederlandse natuur is de menselijke hand voor de leek meestal niet direct zichtbaar, maar wel overal aanwezig. Alles wat groeit en leeft in onze bossen, heiden, duinen, graslanden en moerassen is sterk beïnvloed door menselijke activiteit, soms van recente datum en soms van eeuwen geleden.
Wist u dat de pelikaan door de beroemde plantkundige en zoöloog Carolus Linnaeus in hetzelfde rijtje werd genoemd als de draak en de eenhoorn? Of dat lange tijd gedacht werd dat de rups en de vlinder twee verschillende dieren waren? En dat eeuwenlang werd aangenomen dat fossielen door God in de grond waren gestopt om het (on)geloof van de mens
Wanneer je iemand om de tuin leidt, neem je iemand in het ootje of bij de neus. Kortom: je bedot hem of haar en zorgt ervoor dat iemand er niet achter komt hoe iets werkelijk zit. Waar komt deze uitdrukking vandaan?
De term natuurgodsdienst valt weleens, zeker als het over de Prehistorie en Oudheid gaat. Wat is een natuurgodsdienst precies? En welke voorbeelden zijn er in de geschiedenis van natuurgodsdiensten te vinden?
Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat. Dendrochronologie, de wetenschappelijke studie van jaarringen, levert een grote bijdrage aan ons begrip van de klimaatgeschiedenis van de aarde.
Volgens de evangeliën ging Jezus in de nacht voor zijn kruisiging een tuin of hof aan de voet van de Olijfberg binnen om daar tot God te bidden. Deze tuin kennen we als de tuin van Getsemane.
In het christendom speelt de tuin een belangrijke rol. In de Bijbel wordt de hortus of gaard, net als in de Koran en de Hebreeuwse Bijbel, voorgesteld als een (ommuurde) lust-hof die door God geschapen werd voor de mensen (Hof van Eden etc.) Maar dat is nog niet alles. Ook de Hemel werd binnen het christendom vaak als een tuin
Maart was volgens de Romeinse kalender de eerste maand van het jaar. De antieke jaartelling kende maar tien maanden.
Het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome, dat in maart 1972 officieel verscheen maar al in augustus 1971 uitlekte, zorgde wereldwijd voor veel commotie. Het rapport had een krachtige impact op het mondiale milieubewustzijn. In het rapport werd gesteld dat, als de westerse maatschappij in hetzelfde tempo bleef consumeren, de rek er binnen honderd jaar uit
Bij uitgeverij Waanders verscheen voorjaar 2018 het rijk geïllustreerde boek Tuinen van Paleis Het Loo – Traditie en vakmanschap. De barokke tuinen van het paleis, die uit de zeventiende eeuw dateren, waren hét symbool voor vorstelijke pracht en praal en speelden een belangrijke rol in het sociale en maatschappelijke leven van de vroegere bewoners. Op Historiek een samengesteld fragment uit
De Nederlandse arts en plantkundige Jan Ingenhousz toonde in 1799 aan dat planten licht nodig hebben voor de zogenaamde fotosynthese.
Op 22 april 1905 werd de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland opgericht. De eerste aanzet voor oprichting van de natuurbeschermingsorganisatie kwam van de Amsterdamse onderwijzer en natuurminnaar Jac. P. Thijsse. Lees hier verder
Bioloog Charles Darwin beschreef in 'On the Origin of Species' (Over het ontstaan van de soorten) hoe nieuwe diersoorten ontstaan.