Dark
Light

Natuur

Een van de fantasiebeesten die Waterton samenstelde.

Charles Waterton – Excentrieke taxidermist

Hij was excentriek en veelzijdig, liep op blote voeten, beklom de Sint Pieter en praatte niet alleen met bomen, maar zat er tot vlak voor zijn dood regelmatig in. Hij sloeg een boa constrictor knock-out en bereed een alligator, was taxidermist (zette dieren op met een zelf ontwikkelde methode) en riep het eerste natuurreservaat in leven.
9 minuten leestijd
Detail van een afbeelding uit 'Hemelsleutel'

Wilde distels als deodorant en cranberry’s op Terschelling

Wist u dat wilde distels ooit werden gebruikt als deodorant? En weet u welke plant in de tijd van de VOC zorgde voor bijna een derde van de veilingopbrengsten? En wat is het verband tussen scheurbuik en cranberry’s op Texel? Deze en andere historische plantenweetjes worden door Gemma Venhuizen behandeld in haar boek 'Hemelsleutel' – vernoemd naar de in het
6 minuten leestijd
Arthurus Dentus, Voet-pat der eenvoudigher menschen. Ofte Den conincklijcken wech tot den hemel. A. van Herwijck, Utrecht, voor H. Laurensz, Amsterdam, 1614, en: Biblia dat is De gansche Heylige Schrift. Uldrich Cornelisz, Leiden, voor J.E. Cloppenburch, Amsterdam, en I.J. Canin, Dordrecht, 1615. Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, KW 1769 E 1  © Jos Uljee

‘De mooiste geborduurde band in Nederland’

Boeken kan je niet alleen lezen, je kan er ook mee pronken. Vroeger werden bijvoorbeeld geborduurde banden gemaakt, van zijde, goud, zilver en parels. Meer dan dertig van deze geborduurde boekbanden uit de periode 1585-1670 hebben de tand des tijds doorstaan.
4 minuten leestijd
Sycamore Gap Tree in oktober 2020

Britten rouwen om omgezaagde ‘Robin Hood’-boom

Een van de beroemdste bomen van Groot-Brittannië is door een vandaal omgezaagd. Het gaat om een tweehonderd jaar oude esdoorn, de zogeheten Sycamore Gap Tree, ook wel bekend als de Robin Hood-boom, omdat de bijzondere boom prominent te zien was in de film 'Robin Hood: Prince of Thieves' uit 1991.
2 minuten leestijd
‘On the growth of plants in closely glazed cases’ door Dr. Ward, 1852. Harvard University, Gray Herbarium Library

De kist van dr. Ward

In 1829 deed de Engelse arts Nathaniel Ward, deels bij toeval, een uitvinding die diep in zou grijpen op het gebied van de economie, koloniale overheersing, koloniale exploitatie, volksgezondheid en de plantenwereld.
11 minuten leestijd
Fragment van de tekening van de Cuscuta epithymum uit de originele Flora Batava

Klein warkruid – Een soort bloeddorstige spaghetti

Moeten planten per se mooi zijn? Soms lijkt het er wel op. Voldoet iets niet aan ons schoonheidsideaal, dan wordt er al snel denigrerend over gepraat. Met een beetje pech krijgt een soort zelfs het stempel onkruid. Maar er zijn ook planten die bijna hun best lijken te doen om uit de smaak te vallen.
3 minuten leestijd
Vulkaanuitbarsting op IJsland

Klimaatverandering bedreigde leven op aarde meer dan eens

We zouden allemaal dankbaar moeten zijn voor de enorme veranderingen die het klimaat op aarde heeft ondergaan. Zouden er niet miljarden jaren zijn voorbijgegaan met intense activiteit van hemel en zon, met herhaalde inslagen van asteroïden, indrukwekkende vulkaanuitbarstingen, buitengewone atmosferische veranderingen, spectaculaire tektonische verschuivingen en voortdurende biotische aanpassingen, dan zouden we vandaag de dag niet leven.
13 minuten leestijd
Central Park, New York

De eeuwige haat-liefdeverhouding tussen natuur en stad

Al voordat vanaf omstreeks de negentiende eeuw in westerse steden steeds meer openbare parken werden aangelegd, kleurden deze groener. Niet vanwege de schoonheid van het groen, maar aanvankelijk om militaire redenen. Vanaf de zestiende eeuw werden stadsmuren vervangen door aarden wallen waarop bomenrijen werden geplant om erosie tegen te gaan. Paden tussen de bomenrijen boden in vredestijd ruimte om te
7 minuten leestijd
1 2 3 5
×