Dark
Light

Eunus en de slavenopstand op Sicilië

1 minuut leestijd
Een standbeeld van Eunus te Enna op Sicilië. (cc - Eannatum)
Een standbeeld van Eunus te Enna op Sicilië. (cc - Eannatum)

Volgens de overlevering was Eunus een slaaf uit Syrië die tijdens zijn verblijf in Enna op Sicilië een slavenopstand ontketende. Dit in de tweede eeuw voor Christus. De opstand wordt beschouwd als een van de eerste grote slavenopstanden in het Romeinse Rijk.

Over Eunus is vrij weinig feitelijks bekend. Het verhaal over de door hem ontketende opstand is grotendeels gebaseerd op een werk van de Romeinse historicus Publius Annius Florus: Epitome. Florus baseerde zich op zijn beurt weer op geschiedschrijver Titus Livius (ca. 59 v.Chr.-17 n.Chr.), die in zijn werk Ab urbe condita de geschiedenis van het Romeinse rijk beschreef vanaf de stichting van de stad Rome. Dit werk werd ongeveer een eeuw na de dood van Eunus voltooid. Livius baseerde zich ook weer op andere historici, maar welke is niet bekend.

Volgens de genoemde bronnen was Eunus afkomstig uit de Syrische stad Apamea en ontketende hij rond 140 voor Christus een grote slavenopstand in het Siciliaanse stadje Enna. Dit gebied was in de derde eeuw voor Christus door Romeinen veroverd en werd geregeerd door een zogenoemde praetor, een soort magistraat.

Eunus wist veel slaven voor zich te winnen. Velen meenden dat hij een soort tovenaar was. Eunus zou visioenen en boodschappen ontvangen van de populaire Syrische godin Atargatis, van wie eveneens werd beweerd dat Demeter haar Grieks/Romeinse equivalent was. Na het uitbreken van de slavenopstand liet Eunus zich tot koning uitroepen, onder de naam Antiochus.

De slaven boekten enkele grote successen. Vermoedelijk telde het leger van Eunus uiteindelijk zo’n 20.000 slaven. Samen met een andere slavenleider, Cleon, werd zelfs de stad Agrigentum veroverd. Doordat de Romeinen in deze tijd de handen vol hadden aan een oorlog in Hispania, kon de opstand vrij lang voortduren. Onder consul Publius Rupilius werd de opstand uiteindelijk echter toch neergeslagen. Eunus werd hierna gevangen genomen. Hij overleed in 132 v.Chr.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Bronnen

– http://www.livius.org/articles/person/eunus/?
×