Excuses Mitsubishi aan Amerikaanse oorlogsgevangenen

Het Japanse bedrijf Mitsubishi heeft officieel excuses aangeboden omdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog Amerikaanse krijgsgevangenen heeft ingezet als dwangarbeider. De excuses werden officieel uitgesproken door een bestuurder tijdens ceremonie in het Simon Wiesenthal-museum in Los Angeles.

De bijeenkomst werd ook bijgewoond door de 94-jarige James Murphy, die tijdens de oorlog gedwongen werd om voor Mitsubishi te werken. Hij aanvaardde de excuses en gaf aan dat hij, en andere voormalig dwangarbeiders, al zeventig jaar op deze dag hadden gewacht.

Mitsubishi zou het eerste Japanse bedrijf zijn dat officieel excuus heeft gemaakt voor het gebruik van dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog. In totaal verrichten tijdens de oorlog zo’n twaalfduizend Amerikanen dwangarbeid in Japan. Ongeveer 1100 van hen overleefden dit niet.

De Japanse regering bood vijf jaar geleden al officieel excuses aan de Amerikaanse krijgsgevangenen aan.

- advertentie -

Boek: Verschrikkingen In Het Verre Oosten

Video van de ceremonie:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: