Week van de koloniale geschiedenis

De eerste ‘selfie’ ooit gemaakt (1839)

Zowel in Engeland, Nederland als Vlaanderen werd het woord ‘selfie’ in 2013 uitgeroepen tot woord van het jaar. Een selfie is een gefotografeerd zelfportret. Wanneer werd de eerste ‘selfie’ eigenlijk gemaakt?

Officieel moet een selfie gemaakt zijn met een smartphone of webcam. In 2002 werd het woord voor het eerst gebruikt, op een Australische website. De eerste foto die selfie werd genoemd is ook bewaard gebleven. Het is een weinig smakelijke (en bovendien onscherpe) foto van de bebloede lip van een jongeman die na een verjaardagsfeestje dronken over een traptree gestruikeld was.

Louis Daguerre (1787-1851)
Louis Daguerre (1787-1851)
Wanneer het eerste fotografische zelfportret precies werd gemaakt is niet meer helemaal na te gaan, maar het oudst bekende zelfportret dateert uit 1839. Deze foto werd gemaakt door amateurfotograaf Robert Cornelius uit Philadelphia. Het gaat om een zogenaamd daguerreotypie. Deze vroege techniek om foto’s te maken was in 1837 ontwikkeld door de Franse uitvinder Louis Daguerre.

Robert Cornelius maakte het zelfportret in de winkel van zijn ouders in Philadelphia. Hij moest wel enig geduld hebben want het maken van een foto was in deze tijd nog niet ‘in een flits’ gebeurd. Cornelius moest voor de foto maar liefst vijftien minuten stilstaan. Op de achterkant van het zelfportret schreef de Amerikaan:

- advertentie -

“The first light picture ever taken.”

De foto bevindt zich momenteel in de collectie van de Library of Congress in Washington DC.
Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →