Dark
Light

Faten – De Griekse schikgodinnen

1 minuut leestijd
De drie Faten (schikgodinnen) - Alexander Rothaug, ca. 1910
De drie Faten (schikgodinnen) - Alexander Rothaug, ca. 1910

De Faten (of Moiren) zijn drie schikgodinnen in de Griekse mythologie. Ze worden gezien als dochters van de oergodin van de nacht (Nyx). Het drietal beslist over het levenslot van goden en mensen.

De drie Faten - Johann Heinrich von Dannecker, ca. 1791
De drie Faten – Johann Heinrich von Dannecker, ca. 1791
De zusters heten Clotho (spinster), Lachesis (toebedeelster) en Atropos (onafwendbare). Samen werken ze aan een draad die de levensduur van een persoon moet voorstellen. Zo spint Clotho de draad, meet Lachesis de lengte en kiest Atropos het moment waarop de draad wordt afgebroken en de mens sterft.

In de Griekse mythologie spelen de schikgodinnen slechts een kleine rol. Ze worden kort genoemd in het verhaal van Alcestis, prinses van Thessalië en haar echtgenoot Admetus. Die laatste voerde de Faten ooit dronken en liet hen beloven dat hij mocht blijven leven als iemand anders in zijn plaats zou sterven.

Varianten

Van de schikgodinnen bestaan equivalenten in andere bekende mythologieën. In de Romeinse mythologie stond het drietal bijvoorbeeld bekend onder de naam Parcae met godinnen als Nona, Decuma en Morta. De tegenhangers in de Noordse en Germaanse mythologie waren de zogeheten Nornen, met de drie spinvrouwen Urd, Verdandi en Skuld.

Overzicht van boeken over de (Griekse) mythologie

Bronnen

-De Grote Mythologie Encyclopedie – Arthur Cotterell (Veltman) p. 18,43,44,213
-https://www.britannica.com/topic/Fate-Greek-and-Roman-mythology​
×