/

De cycloop Polyphemus

Griekse mythologie
Polyphemus wordt verblind - Alessandro Allori
Polyphemus wordt verblind - Alessandro Allori

Eén van de bekendste cyclopen (één reuzen die afstammen van Uranus en Gaea). Polyphemus werd beroemd door Odysseus, de koning van Ithaca.

Polyphemos verliest zijn oog
Polyphemos verliest zijn oog
Odysseus komt Polyphemus tijdens een reis tegen en worden opgesloten in een grot. Iedere dag eet Polyphemus één van de mannen op. Odysseus verzint een list om te ontkomen aan de vraatzuchtige Polyphemus. Hij voert de reus dronken en steekt vervolgens zijn oog uit. Omdat de reus hen nu niet meer kan zien weten de mannen te ontkomen. Als de schapen van Polyphemus de grot verlaten gaan de mannen van Odysseus onder de schapen hangen zodat de reus hen niet voelt.

Als de schapen mét de mannen van Odysseus de grot hebben verlaten beseft de cycloop dat hij is beetgenomen. Odysseus had de cycloop eerder wijsgemaakt dat hij ‘Niemand’ heette. Woest schreeuwt Polyphemus dan ook “Niemand heeft mijn oog uitgestoken en is ontsnapt!” Toegesnelde andere cyclopen snappen niets van dit gebrul en laten het voor wat het is.

Odysseus maakt echter een fout als hij zijn schip bereikt. Hij roept de reus vanaf het wegvarende schip en noemt zijn echte naam. Polyphemus bidt hierop tot zijn vader Poseidon – god van de zee – en vraagt hem Odyseuss te straffen. Het gebed van Polyphemus wordt verhoord. Odysseus bereikt pas na tien jaar zijn land Ithaca en onderweg sterven al zijn mannen.

Polyphemus
Polyphemus

Bekijk meer over:

Begrippen, Griekse mythologie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: