Dark
Light

Filmbeelden herdenking Kamp Vught 1946 gevonden

1 minuut leestijd
Still uit de ingekleurde Polygoon-video
Still uit de ingekleurde Polygoon-video

“600 Belgische ex-gevangenen van het beruchte concentratiekamp Vught komen samen met hun Nederlandse lotgenoten om de gevallen kameraden te herdenken”. Dat is de eerste zin uit een Polygoon-journaal over een herdenking in Vught op 8 september 1946. Deze beelden waren nog niet bekend bij Nationaal Monument Kamp Vught.

Een grote groep mensen loopt door de straten van Vught en passeert het bord ‘Bewarings- en interneringskamp’ op het kampterrein. Na de bevrijding van Zuid-Nederland werd dit in gebruik genomen voor de internering van de van collaboratie verdachte Nederlanders. In een volgend filmbeeld leggen bezoekers kransen op de voormalige fusilladeplaats, waar kort na de oorlog een groot houten kruis werd opgericht door omwonenden. Sommige oud-gevangenen zijn in hun oude kamppakken gekleed.

Tweede leven

Voor Nationaal Monument Kamp Vught zijn deze beelden nieuw. Emiel Verwijst is de ‘aangever’ van het filmpje; hij is werkzaam bij het team foto en film van het Brabants Historisch Informatie Centrum in ’s-Hertogenbosch en heeft het inkleuren van oude foto’s als hobby: “Het is mijn passie geworden om oude foto’s een tweede leven in kleur te geven.” Het filmpje uit 1946 vond hij op openbeelden.nl – een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die hergebruikt mogen worden, zoals de Polygoon-journaals.

Verleden dichterbij

Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught:

“Het inkleuren van foto of film kan het verleden echt dichterbij brengen. Wij doen dat in onze nieuwe expositie en je ziet ook hoe het werkt in dit filmpje. Ik zag deze beelden nu voor het eerst. Bijzonder, ook omdat er zo weinig bewegend beeld is van Kamp Vught. Goede kwaliteit ook. Je ziet veel mensen en gezichten. Ik ben benieuwd of er vandaag de dag nog kinderen of kleinkinderen zijn, die de mensen in het filmpje herkennen.”

Still uit de Still uit zwart-wit Polygoonfilm, herdenking september 1946
Still uit de Still uit zwart-wit Polygoonfilm, herdenking september 1946

Ook interessant: Kamp Vught – Concentratiekamp
Boek: De geschiedenis van kamp Vught

×