Dark
Light

Concentratiekampen

Heinrich Bontscheck - Detail cover

Heinrich Bontscheck, de kampgevangene die dader werd

Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt komende week het boek Van kleermaker tot kapo. De oorlog van een Duits-Joodse vluchteling. Hierin beschrijft Aline Pennewaard het verhaal van de Joodse Heinrich Bontscheck die in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau terecht kwam, waar hij ‘kapo’ werd, een gevangene die toezicht moest houden op andere gevangenen. Na de oorlog emigreerde Bontscheck naar Australië, waar andere overlevenden hem
9 minuten leestijd
Bergen-Belsen (Foto's Iris Verhoeven)

Bergen-Belsen: “Een stad van de levende doden”

Freelance journalist Iris Verhoeven werd onlangs benaderd door herinneringscentrum Bergen-Belsen met de vraag of ze kon helpen meer Nederlandse aandacht te krijgen voor een tentoonstelling over het verblijf van kinderen in het Duitse kamp. Onlangs bezocht Verhoeven Bergen-Belsen en het bijbehorende museum zelf. Haar (beeld)verslag:
7 minuten leestijd
Doordat het Ravensbrück overvol raakte, moesten bedden worden gedeeld (collectie onbekend).

Concentratiekamp Ravensbrück

Op een tachtigtal kilometer ten noorden van Berlijn, in het plaatsje Ravensbrück, lieten de nazi’s in 1938 een concentratiekamp bouwen. Oorspronkelijk was het bedoeld als interneringscentrum voor vrouwen, maar al spoedig werd het net zoals vele andere kampen een uitroeiingskamp waar naargelang de bronnen tussen de zestig- en meer dan honderdduizend vrouwen, kinderen en later ook mannen de dood vonden.
4 minuten leestijd
Nacht und nebel - De ingang van kamp Natzweiler (cc - wiki)

Nacht und nebel – ‘Doodstraf op termijn’

Voor de bestraffing van verzetsmensen liet de ‘Chef des Oberkommando der Wehrmacht’ veldmaarschalk Wilhelm Keitel (1882-1946) tijdens de Tweede Wereldoorlog een speciale strafklasse ontwikkelen: Nacht und nebel. Verzetslieden werden in het geheim afgevoerd om vervolgens spoorloos in ‘nacht en nevel’ te verdwijnen.
2 minuten leestijd
Aankomst jodentransport op Versterplein (de heer Van Heel, collectie Nationaal Monument Kamp Vught)

Kamp Vught – Concentratiekamp

De bouw van Kamp Vught, die gefinancierd werd met geroofde Joodse goederen, vond in 1942 plaats door een Nederlandse aannemer. In het kamp werden in de Tweede Wereldoorlog, tussen januari 1943 en september 1944, bijna 32.000 mensen opgesloten.
4 minuten leestijd
×