Het Fort van Breendonk, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Antwerpen, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s ingericht als interneringskamp.
In Spanje is ophef ontstaan vanwege een nieuw model pak van modehuis Loewe. Het pak, bestaande uit een broek en een jasje met zwarte verticale strepen, vertoont grote gelijkenissen met de uniformen die gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen moesten dragen.
Durchgangslager Drancy was vanaf 1941 verzamelkamp en vanaf 1942 doorgangskamp voor de deportatie van zo’n 63.000 joodse mannen, vrouwen en kinderen richting vernietigingskampen, voornamelijk naar Auschwitz-Birkenau.
Josef Kotalla (1908-1979), een van de beruchtste Duitse oorlogsmisdadigers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland, leek ervan te genieten gevangenen te zien lijden.
De Tweede Wereldoorlog staat vooral in het collectieve geheugen gegrift als een gebeurtenis die enorm veel doden, gewonden en ellende veroorzaakte. Maar er waren ook momenten van hoop en verlichting.
Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt komende week het boek Van kleermaker tot kapo. De oorlog van een Duits-Joodse vluchteling. Hierin beschrijft Aline Pennewaard het verhaal van de Joodse Heinrich Bontscheck die in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau terecht kwam, waar hij ‘kapo’ werd, een gevangene die toezicht moest houden op andere gevangenen. Na de oorlog emigreerde Bontscheck naar Australië, waar andere overlevenden hem
Freelance journalist Iris Verhoeven werd onlangs benaderd door herinneringscentrum Bergen-Belsen met de vraag of ze kon helpen meer Nederlandse aandacht te krijgen voor een tentoonstelling over het verblijf van kinderen in het Duitse kamp. Onlangs bezocht Verhoeven Bergen-Belsen en het bijbehorende museum zelf. Haar (beeld)verslag:
Op een tachtigtal kilometer ten noorden van Berlijn, in het plaatsje Ravensbrück, lieten de nazi’s in 1938 een concentratiekamp bouwen. Oorspronkelijk was het bedoeld als interneringscentrum voor vrouwen, maar al spoedig werd het net zoals vele andere kampen een uitroeiingskamp waar naargelang de bronnen tussen de zestig- en meer dan honderdduizend vrouwen, kinderen en later ook mannen de dood vonden.
De herinneringscentra van de kampen Amersfoort en Vught krijgen twee miljoen euro voor uitbreiding en educatie. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag bekendgemaakt.
Voor de bestraffing van verzetsmensen liet de ‘Chef des Oberkommando der Wehrmacht’ veldmaarschalk Wilhelm Keitel (1882-1946) tijdens de Tweede Wereldoorlog een speciale strafklasse ontwikkelen: Nacht und nebel. Verzetslieden werden in het geheim afgevoerd om vervolgens spoorloos in ‘nacht en nevel’ te verdwijnen.
De bouw van Kamp Vught, die gefinancierd werd met geroofde Joodse goederen, vond in 1942 plaats door een Nederlandse aannemer. In het kamp werden in de Tweede Wereldoorlog, tussen januari 1943 en september 1944, bijna 32.000 mensen opgesloten.
Het waargebeurde verhaal van Wim Alosery, de Nederlander die tijdens de Tweede Wereldoorlog drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde.
Een speciaal in interneringskamp Sint-Michielsgestel opgerichte Kunstkring organiseerde in mei 1943 een lezing over een bijzonder musicus: Willem Spark.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi's Kamp Amersfoort als concentratiekamp. In totaal werden er circa 40.000 mensen gevangen gehouden.
Vanuit Kamp Westerbork in Drenthe werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma per trein gedeporteerd.
De gemeente Leusden draagt 50.000 euro bij aan de eerste fase van de uitbreiding van Kamp Amersfoort. De gemeenteraad heeft dat deze week besloten.
Concentratiekamp Ravensbrück was een concentratiekamp vlakbij Fürstenberg/Havel in Duitsland, waar voornamelijk vrouwen gevangen zaten.
Op drie plaatsen rond Kamp Vught is een deel van de kampgeschiedenis weer zichtbaar gemaakt.
Nieuw zijn bijvoorbeeld de beelden die een fotograaf van de Royal Canadian Air Force in november 1944 maakte van een groot veld, bezaaid met vliegtuigwrakken.
Dat Don Bamberg (1920-2013) de Tweede Wereldoorlog overleefde mag gerust een wonder genoemd worden.
In 1939, kort voordat de oorlog uitbrak, liet Heinrich Himmler op zijn eigen landgoed een concentratiekamp voor vrouwen bouwen: Ravensbrück.