Week van de koloniale geschiedenis

Flamencogitarist Manitas de Plata (93) overleden

Manitas de Plata in 1968
Manitas de Plata in 1968
De Franse gitarist Manitas de Plata is donderdag op 93-jarige leeftijd overleden.

De Fransman werd op 7 augustus 1921 geboren als Ricardo Baliardo als kind van zigeuners. Hij werd bekend onder zijn artiestennaam Manitas de Plata, wat in het Catalaans zoveel betekent als Zilveren handjes.

Manitas de Plata was een autodidact. Hij maakte naam doordat hij geregeld optrad op een groot zigeunerfestival in Camargue, in het zuiden van Frankrijk. In 1964 hoorde de beroemde kunstenaar Pablo Picasso hem in Arles spelen. Picasso was zeer onder de indruk en zou gezegd hebben dat de gitarist van grotere was dan hijzelf.

Flamenco-traditie

Halverwege de jaren zestig brak Manitas de Plata definitief door. Er werden foto’s waarop de kunstenaar te zien was tentoongesteld in New York en hij mocht optreden in de beroemde Carnegie Hall aldaar.

- advertentie -

Manitas de Plata reisde met zijn gitaar uiteindelijk de hele wereld over. Hij stond bekend om zijn eigen stijl en was er niet wars van om zo nu en dan eens ritmes te gebruiken die ‘officieel’ buiten de flamenco-traditie vielen.

Volledig concert van de gitarist:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: