Omar Sharif (1932-2015) – Egyptisch filmacteur

Werd bekend met films als Lawrence of Arabia en Doctor Zhivago

De Egyptische acteur Omar Sharif, die vooral bekend werd door zijn rollen in beroemde films als Lawrence of Arabia en Doctor Zhivago, is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden.

Sharifs filmcarrière begon in 1953 met de Egyptische film Siraa Fil-Wadi (Blazing sun). Daarna speelde hij de hoofdrol in een groot aantal Hollywood-films. Naast de al genoemde films was Sharif bijvoorbeeld te zien in Funny Girl en The Fall of the Roman Empire.

De acteur werd in 1932 als christen geboren onder de naam Michel Demitri Shalhoub. Hij bekeerde zich tot de islam om met de moslima Faten Hamama te kunnen trouwen en veranderde zijn naam toen in Omar Sharif. Als acteur won de Egyptenaar drie Golden Globe Awards en een César Award.

Omar Sharif werd vooral bekend als acteur, maar hij maakte ook naam als bridgespeler. Hij publiceerde verschillende boeken over het kaartspel en reisde als bridgespeler de hele wereld over.

- advertentie -

Eerder dit jaar maakte zijn zaakwaarnemer bekend dat Sharif aan de ziekte van Alzheimer leed.

Overzicht van films met Omar Sharif

Interview met Omar Sharif

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: