Dark
Light

Fossiel complete ichthyosaurus blootgelegd in Engeland

Auteur:
1 minuut leestijd
Formaat van de gevonden ichthyosaurus
Formaat van de gevonden ichthyosaurus (Anglian Water)

In een natuurpark in het Engelse graafschap Rutland zijn de fossiele resten blootgelegd van een ichthyosaurus, een geslacht van zeereptielen dat gelijkenissen vertoont met de hedendaagse dolfijnen en haaien. Het zou gaan om de grootste en meest complete vondst van een ichthyosaurus in het Verenigd Koninkrijk.

Ichthyosaurus
Ichthyosaurus (CC BY 3.0 – Nobu Tamura -wiki)
Bijzonder is dat het fossiel is aangetroffen op ongeveer vijftig kilometer van zee. Eerdere vondsten in het Verenigd Koninkrijk werden allemaal vlakbij de kust gedaan. De ichthyosaurus leefde tussen de 250 miljoen en 90 miljoen jaar geleden. Geschat wordt dat het gevonden exemplaar circa 180 miljoen jaar oud is. Het tien meter lange skelet werd al een klein jaar geleden gevonden in het Rutland Nature Reserve tijdens werkzaamheden aan een drinkwaterreservoir. Na melding van de vondst kwamen paleontologen ter plekke die concludeerden dat het om de resten van een ichthyosaurus ging. De afgelopen tijd is gewerkt aan het blootleggen van het skelet.

In het gebied werden eerder al twee kleinere en incomplete fossielen van ichthyosauriërs gevonden.

Korte video over de ontdekking:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×