Fotojournalist Simon Smit (98) overleden

De foto die Smits maakte van twee nonnen die naar de Taptoe Delft kijken – Leeuwarder Courant, 1955 (KB)
De Nederlandse fotograaf Simon Smit is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 98-jarige leeftijd overleden. Smit werkte in zijn lange carrière onder meer bij het katholieke dagblad Het Binnenhof en de Haagsche Courant.

Smit was een bekende Nederlandse fotograaf. Hij won maar liefst twee keer de Zilveren Camera, in 1955 en 1957. Deze prijs wordt sinds 1949 toegekend aan de fotograaf die de beste persfoto van dat jaar heeft gemaakt.

Een van de beroemdste foto’s van Simon Smit is de foto die hij maakte van prinses Juliana en prins Bernhard op een tandem. Die foto ging de hele wereld over. Dit was echter niet een foto waarvoor hij een Zilveren Camera kreeg. De eerste keer kreeg hij deze prijs voor een foto van twee nonnen die vanaf het dak van het klooster naar de Taptoe Delft kijken.

- advertentie -

Twee jaar later won hij de prijs opnieuw, toen voor een foto waarop te zien is hoe een blinde man uit het water wordt gered.

Fotojournalist Simon Smit (98) overleden

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: