Dark
Light

Mustafa Kemal Atatürk op een schommel

Auteur:
1 minuut leestijd
Atatürk op een schommel

Het is een nogal vage foto en we kunnen er ook weinig over vertellen. Wanneer en waar hij precies gemaakt is weten we bijvoorbeeld niet. Maar omdat hij zo mooi is plaatsen we hem toch. De foto toont een schommelende Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938), de stichter van het seculiere Turkije.

Zijn naam valt in de media tegenwoordig geregeld vanwege een grondwetswijziging waarover Turken zich momenteel in een referendum mogen uitspreken. De uitkomst bepaalt of president Erdogan meer macht krijgt ten opzichte van het Turkse parlement. Bijzonder is dat zowel voor- als tegenstanders van de grondwetswijziging beweren Atatürk aan hun zijde te hebben. In een interview zei Erdogan eind vorige maand bijvoorbeeld:

“Als Atatürk opnieuw oprees, dan had hij ‘ja’ gezegd tegen de regels zoals wij die hebben voorbereid, omdat hijzelf met zo’n systeem heeft geleefd.”

Zijn tegenstanders denken daar heel anders over. Politiek commentator Afshin Ellian noemde een stem voor Erdogan recent zelfs “een stem tegen de geciviliseerde erfenis van Atatürk.”

Lees ook: Wie was Mustafa Kemal Atatürk?
En: Ja of nee? De langslepende discussie over referenda
Atatürk op een schommel

×