Dark
Light

Misdaad

Overzicht van artikelen gerelateerd aan misdaadgeschiedenis en criminaliteit.
Cangaceiros

Robin Hood in Brazilië

In het noordoosten van Brazilië ontvouwde zich in de eerste helft van de twintigste eeuw een fascinerend epos. De hoofdrolspelers waren de cangaceiros, legendarische struikrovers die rondzwierven in het dorre binnenland, de sertão.
7 minuten leestijd
Schandballen in Museum Elburg

Schandballen voor overspelige vrouwen

Op de Vismarkt van de middeleeuwse vesting Elburg is vandaag de dag nog ’t Olde Regthuus te vinden. Tegenwoordig kan men hier terecht voor een lekkere maaltijd, maar vroeger was dat wel anders. Toen werd hier vermoedelijk recht gesproken. De straffen die in Elburg uitgedeeld werden waren soms niet mals.
1 minuut leestijd

De eerste niet-politieke gijzeling in Nederland

Twee criminelen, Daan Denie en Johan Brouwers, overvielen op maandag 29 januari 1973 een postagentschap in een sigarenwinkel in Den Bosch. Toen ze bijna 16.000 gulden buitgemaakt hadden, namen de twee snel de benen. Maar alles ging mis. Om uit handen van de politie te blijven besloten de overvallers uiteindelijk zelfs een gezin in gijzeling te nemen...
5 minuten leestijd
Rechtszaak tegen een zeug en varkens in Lavegny, Frankrijk, 1386. De afbeelding dient ter ridiculisering van middeleeuwse dierenprocessen. Uit: 'Robert Chambers, The book of days: a miscellany of popular antiquities in connection with the calendar' (1869)

Dieren voor de rechter

Tegenwoordig verstaan we onder crimineel gedrag alleen gedrag van mensen. Maar het is slechts een paar honderd jaar geleden dat in Nederland en de rest van Europa serieuze strafrechtprocessen gevoerd zijn tegen dieren. De dieren werden veroordeeld voor hun ‘criminele’ gedrag, kregen een straf opgelegd en werden terechtgesteld.
4 minuten leestijd
1 2 3 9
×