Dark
Light

Fries zeeroverslied uit 1630 teruggevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Duinkerken in 1641 (Flandria Illustrata)
Duinkerken in 1641 (Flandria Illustrata)

In het archief van de British Library in Londen is een eeuwenoud zeeroverslied uit Dokkum teruggevonden. De ontdekking werd gedaan door Nykle Dijkstra, een medewerker van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland. Hij kwam het lied uit 1630 via de Liederenbank van het Meertens Instituut op het spoor.

Het zogenaamde ‘Beclach-Liedt’ verhaalt over dertien Duinkerker kapers die rovend langs de Friese kust voeren en uiteindelijk door twee kapiteins van de Dokkumer Admiraliteit door een list gevangen werden genomen. Terwijl de zeerovers een schip probeerden te veroveren, kwamen er plotseling Friese soldaten tevoorschijn, waarop de zeerovers het hazenpad kozen. Zes van hen werden uiteindelijk overmeesterd. Vijf van de zeerovers werden later in Dokkum opgehangen.

Historische Vereniging Noordoost-Friesland
Afb: Historische Vereniging Noordoost-Friesland

Dijkstra kwam het lied op het spoor toen hij onderzoek deed naar de geschiedenis van de Admiraliteit van Dokkum. Via de liederenbank van het Meertens Instituut kwam hij erachter dat er een lied moest zijn over enkele zeerovers die in Dokkum werden geëxecuteerd. De tekst ontbrak echter. Die vond Dijkstra na enig zoeken in het archief van de British Library.

De Historische Vereniging Noordoost-Friesland verzocht een lokaal shantykoor om het lied opnieuw op muziek te zetten. De tekst is hiervoor wel enigszins aangepast. Tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum (9 september) zullen de leden van het koor het lied voor het eerst voor publiek zingen.

Een fragment uit het lied:

“Hang ze op aan de strop
Bind een touw om hun kop
Laat ze zien wie de baas is op zee.”

Ook interessant: Michiel de Rover

×