Dark
Light

Atlas de Wit, de ‘Google Earth’ van de Gouden Eeuw

1 minuut leestijd

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een facsimile laten maken van de Atlas de Wit, een beroemde historische atlas uit 1698 met 151 stadsplattegronden, stadsgezichten en prenten uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. De moderne uitgave van de zeventiende-eeuwse stedenatlas is deze week verschenen bij uitgeverij Lannoo

Atlas de Wit
Voor de atlas, die dinsdag officieel is gepresenteerd, moet bijna honderd euro neergelegd worden maar voor dat geld krijgt men wel een zeer bijzonder boek met een afmeting van maar liefst 35,5 bij 53,5 centimeter. De originele atlas werd eind zeventiende eeuw uitgegeven door cartograaf en graveur Frederick de Wit (1630-1706). De lange titel van het werk luidde Theatrum ichnographicum omnium urbium et præcipuorum oppidorum Belgicarum XVII Provinciarum peraccurate delineatarum (Perfecte aftekeningen der steden van de XVII Nederlandsche Provincien in platte gronden).

De zogenaamde stedenatlas bevat plattegronden van belangrijke steden uit die tijd. Frederick de Wit maakte onder meer gebruik van kaarten van Joan Blaeu en Johannes Janssonius die hij, als hij dat nodig achtte, zo nu en dan ook verbeterde. Soms liet hij ook een geheel nieuwe plaat maken, zoals voor Leiden. De Wit gaf het werk twee keer uit. De eerste editie verscheen rond 1698.

In oktober 2010 verwierf de KB een van de vijf bekende exemplaren van het stedenboek. De bibliotheek liet een facsimile van het werk maken, op ware grootte en met een nieuwe inleiding en gedetailleerde beschrijving per kaart. Die moderne editie van de zeventiende-eeuwse stedenatlas is nu dus verschenen bij uitgeverij Lannoo.

Atlas De Wit – Google Earth van de Gouden Eeuw

×