Dark
Light

Gedenksteen Anton de Kom onthuld in De Nieuwe Kerk

Auteur:
1 minuut leestijd
Onthulling gedenksteen door (v.l.n.r.) Raoul de Jong, Burgemeester Femke Halsema, Geertje van Houten, Judith de Kom, Ambassadeur Rajendre Khargi en Vincent de Kom
Onthulling gedenksteen door (v.l.n.r.) Raoul de Jong, Burgemeester Femke Halsema, Geertje van Houten, Judith de Kom, Ambassadeur Rajendre Khargi en Vincent de Kom - © Janiek Dam / De Nieuwe Kerk

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is donderdag een gedenksteen onthuld voor de Surinaams-Nederlandse verzetsman en schrijver Anton de Kom. De onthulling werd verricht door de Surinaamse ambassadeur Rajendre Khargi.

In de Nieuwe Kerk zijn bekende maar ook minder bekende schrijvers begraven of ze worden herdacht met een gedenksteen. Grote namen zijn Joost van den Vondel, P.C. Hooft, Hella S. Haasse, Johan Huizinga, Multatuli en Willem Frederik Hermans. De negentiende-eeuwse dichter Isaäc da Costa werd als een van de laatsten daadwerkelijk in de Nieuwe Kerk begraven (1860). De kerk huisvestte in de zestiende eeuw ook de eerste stadsbibliotheek van Amsterdam.

De gedenksteen voor Anton de Kom
De gedenksteen voor Anton de Kom – © Janiek Dam / De Nieuwe Kerk

In de kerk is sinds donderdag dus ook een schrijverssteen voor Anton de Kom te vinden. De auteur maakte vooral naam met zijn werk Wij slaven van Suriname. Hierin werd de Surinaamse geschiedenis voor het eerst vanuit een antikoloniaal gezichtspunt beschreven. Strijd tegen onrecht, racisme en onderdrukking vormden sowieso een rode draad in het leven van de auteur.

Bij de onthulling van de schrijverssteen waren naast de ambassadeur en verschillende andere hoogwaardigheidsbekleders ook enkele familieleden van de auteur aanwezig, waaronder de 92-jarige Judith de Kom, een dochter van de verzetsman. De gedenksteen is ontworpen door Natasja Kensmil, winnaar van de Johannes Vermeer Prijs 2021, en uitgevoerd door Henk Welling.

Boek: Wij slaven van Suriname – Anton de Kom

×