Dark
Light

Pleidooi voor Anton de Komzaal in de Tweede Kamer

Auteur:
1 minuut leestijd
Anton de Kom
Anton de Kom

De fracties van D66, GroenLinks en Bij1 willen dat een zaal in het Tweede Kamergebouw in Den Haag wordt vernoemd naar vrijheidsstrijder en verzetsman Anton de Kom.

Oude uitgave van 'Wij Slaven van Suriname'
Oude uitgave van ‘Wij Slaven van Suriname’ (CC BY 4.0 – Leiden University Library Digital Collections – wiki)
Anton de Kom is de eerste Surinamer die is opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Begin twintigste eeuw was hij een van de belangrijkste stemmen tegen het kolonialisme. Vooral zijn boek Wij slaven van Suriname (1934) is tegenwoordig bekend. Dit werk wordt beschouwd als een soort politiek pamflet tegen het kolonialisme. De Kom beschreef in het boek de Surinaamse geschiedenis vanuit antikoloniaal gezichtspunt en toonde aan hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte.

De schrijver werd geboren in Suriname, maar leefde het grootste deel van zijn leven in Nederland. Gedurende de oorlogsjaren raakte Anton de Kom betrokken bij het communistische verzet. Na verraad werd hij opgepakt. De Kom overleed vervolgens in gevangenschap, slechts twee weken vóór de Duitse capitulatie.

Herinnering

In de Tweede Kamer zijn veel zalen te vinden die de naam dragen van Nederlandse politici uit het verleden. Wat D66, GroenLinks en Bij1 draagt één van die zalen binnenkort de naam van De Kom. In een persbericht schrijven de initiatiefnemers dat het vernoemen van een zaal in de Kamer niet alleen vorm van waardering voor het werk van de denker en auteur is, maar ook een herinnering…

“…voor ons allen van waar we vandaan komen en wat voor afschuwelijk leed en dappere strijd achter ons verbonden ligt. […]Anton de Kom verdient een plek in het hart van onze democratie. Zichtbaar en aanwezig.”

Boek: Wij slaven van Suriname

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie