Dark
Light

Gedenksteen Scheveningen Radio naar Haags Historisch Museum

Auteur:
1 minuut leestijd

Het Ministerie van Defensie heeft eind vorige maand een gedenksteen afkomstig van Scheveningen Radio aan het Haags Historisch Museum overgedragen. Kapitein-luitenant ter zee Jorn Bleijs overhandigde de steen aan Marco van Baalen, directeur van het Haags Historisch Museum.

De gedenksteen is een nagedachtenis aan de Haagse instrumentmaker Gijsbertus van Ouwendijk. Hij kwam op 17 juni 1943 op 22-jarige leeftijd om het leven bij een bombardement op Scheveningen Radio.

Scheveningen Radio verzorgde van 1904 tot 1999 de communicatie met schepen. De zender opereerde de eerste decennia vanuit de wijk Duindorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest Scheveningen Radio de uitzendingen staken. Gijsbertus van Ouwendijk was waarschijnlijk voor de PTT aan het werk toen hij omkwam bij het bombardement. In 1950 verhuisde het station naar IJmuiden, maar behield het wel de naam Scheveningen Radio.

Op 31 december 1998 verstuurde Scheveningen Radio haar laatste bericht. Het zendstation Scheveningen ging over naar de Marine ten behoeve van de Nederlandse Kustwacht. Bij de sloop van de laatste resten van het zendstation in Duindorp werd de gedenksteen door Defensie veiliggesteld.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.789 actieve abonnees)

"Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'."

Steun ons ook

Ook interessant

Zelfde rubriek

×