Dark
Light

Gelderse memories van successie op internet

Auteur:
1 minuut leestijd

Een memorie van successie – Afb: Gelders Archief
Het Gelders Archief heeft de zogenaamde memories van successie uit de periode 1818 tot 1927 gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt.

Memories van successie zijn aktes waarin melding wordt gemaakt van de bezittingen en schulden van een overledene. Een belastingambtenaar stelde de memories op. Ze werden gebruikt om de hoogte van de successierechten (belasting over een erfenis) vast te stellen.

In deze documenten zijn terug te vinden: de naam van de overledene, plaats en datum van overlijden, overzicht van de bezittingen en schulden (en kadastrale aanduiding), naam en woonplaats van de erfgenamen en, als er een testament is, de datum van het testament en de naam van de notaris. De informatie is onder meer interessant voor mensen die zich bezighouden met genealogie. Kinderen en (achter)kleinkinderen hoefden voor 1878 geen successierechten te betalen.

Het Gelders Archief heeft de zogenaamde memories van successie uit de periode 1818 tot 1927 nu dus gedigitaliseerd. Ze zijn sinds deze week te bekijken op de website van het archief. Binnenkort zijn ze daar ook gratis te downloaden. Het digitaliseringproject, dat anderhalf jaar duurde, omvat ruim 1,3 miljoen bestanden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×