Gemeente wil geen struikelstenen in Westerbork

Stolpersteine in Glanerbrug – Foto: CC/Gerardus

De gemeente Midden-Drenthe, waar ook het dorp Westerbork onder valt, werkt niet mee aan de plaatsing van struikelstenen. Volgens de gemeente wordt er in het dorp al genoeg aandacht besteed aan voormalige inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

Stolpersteine in Tiel – Foto: CC/Gerardus


De Duitse kunstenaar Gunter Demnig kwam enkele jaren geleden op het idee om zogenaamde stolpersteine (struikelstenen) te maken. Die worden voor de deuren gelegd van burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd. In Duitsland zijn inmiddels al duizenden van deze stenen geplaatst en ook in landen als Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië zijn ze inmiddels te vinden.

In Nederland liggen ook veel struikelstenen. In meer dan zeventig plaatsen in ons land herinneren de stenen aan burgers die tijdens de oorlog werden weggevoerd en in concentratiekampen om het leven kwamen.

- advertentie -

In het dorp bij voormalig concentratiekamp Westerbork komen de stenen als het aan de gemeente Midden-Drenthe ligt niet. Volgens de gemeente wordt er in het dorp al veel aandacht aan de oorlog besteed en daarnaast zou niet iedere bewoner op een struikelsteen zitten te wachten. Daarnaast zegt de gemeente ook een financiële afweging te hebben gemaakt:

Want naast een deel van de aanschaf komt het onderhoud ook voor rekening van de gemeente.

Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, zegt tegenover het Reformatorisch Dagblad verbaasd te zijn over de beslissing van de gemeente. Hij spreekt van een “onbegrijpelijk” besluit. Mulder zit in het comité van aanbeveling voor de stichting die zich hard maakt voor de plaatsing van de stenen.

De keus van Historiek:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: