Dark
Light

Georges Perec (1936-1982) – Auteur van een boek zonder letter ‘e’

Auteur:
1 minuut leestijd
Maquette ter ere van Georges Perec in Parijs

De Franse schrijver Georges Perec deed in 1969 iets heel bijzonders. Hij publiceerde een boek waarin de letter ‘e’ niet voorkomt. De auteur kan daarmee wel de meester van de lipogrammen genoemd worden.

Georges Perec
Georges Perec
Een lipogram is een tekst waarin de auteur bewust een of meerdere letters niet gebruikt. Het gaat dan meestal niet om relatief weinig voorkomende letters zoals de ‘q’ of ‘x’. Auteurs van dit soort teksten maken het zich graag behoorlijk moeilijk en kiezen er daarom voor veelvoorkomende letters niet te gebruiken. Omdat het maken van lipogrammen vrij moeilijk is, zijn de teksten doorgaans vrij kort.

Georges Perec schreef echter een heel boek waarin de letter ‘e’ niet voorkwam: ‘La disparition’. De Nederlandse vertaling van het werk, getiteld ‘t Manco, telt maar liefst 360 e-loze pagina’s. Het onderwerp van de publicatie is ook origineel.  De literaire thriller is opgebouwd als een detectiveverhaal rond de verdwijning van de letter ‘e’.

Drie jaar later kwam de auteur met een nieuw lipogram: Les Revenentes. Hierin staat maar één klinker: de letter ‘e’.

Naast deze twee bijzondere lopgrammen is Georges Perec de geschiedenisboeken ingegaan vanwege een enorm lang palindroom (een woord dat je beide kanten op kunt lezen), Le Grand Palindrome, dat bestond uit maar liefst 1247 woorden.

Georges Perec werd op 7 maart 1936 geboren. Omdat dat vandaag precies tachtig jaar geleden is, heeft Google in sommige landen een aangepast logo op zijn startpagina geplaatst. Niet verwonderlijk is dat in deze zogenaamde Google Doodle de letter ‘e’ ontbreekt.

Google Doodle ter ere van Georges Perec
Google Doodle ter ere van Georges Perec
De auteur overleed in 1982 op zesenveertigjarige leeftijd. Zijn bekendste werk is Het leven een gebruiksaanwijzing, een boek waarin een groot aantal bizarre levens de revue passeren. Van excentrieke miljonairs tot danseressen en kamermeisjes en van coureurs tot necrofiele schilder.

Boeken van Georges Perec

×