Georgia – Amerikaanse staat

Vlag van de Amerikaanse staat Georgia
Vlag van de Amerikaanse staat Georgia

Georgia, aan de oostkust van Amerika gelegen staat. Bijnaam van Georgia is de Peach State, waarmee verwezen wordt naar de in het binnenland gelegen velden met behalve textiel, pinda’s en noten ook veel perziken. Georgia heeft een oppervlakte van 154.077 km² en ongeveer 10 miljoen inwoners. Atlanta is de hoofdstad van de staat.

Voordat Georgia gekoloniseerd werd door Europeanen werd het gebied voornamelijk bevolkt door indianenstammen zoals de Cherokee. De eerste Europeaan die melding maakte van de staat was de Spaanse conquistador Juan Ponce de León die per schip de kust van het zuidelijker gelegen Florida onderzocht.

De staat Georgia in het rood gemarkeerd
De staat Georgia in het rood gemarkeerd

De eerste daadwerkelijke verkenningen van de staat werden in 1540 verricht door de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto. Hoewel de Spanjaarden het eerst in het gebied arriveerden, wisten de Engelsen het gebied in de periode hierna te controleren. Vooral in de achttiende eeuw hadden de Engelsen het gebied stevig in handen. De Spanjaarden beheersten toen de zuidelijker gelegen staat Florida. Aan de naam van de staat is al duidelijk te zien dat Engeland er veel invloed had. De staat Georgia werd namelijk vernoemd naar koning George II van Engeland.

Ondanks deze Engelse invloed hoorde Georgia toch bij de dertien kolonies die tijdens de Amerikaanse Revolutie (1775-1783) in opstand kwamen tegen de Britse overheersing. Georgia was de meest zuidelijke staat die in opstand kwam tegen de Britten. De staat trad op 2 januari 1788, als vierde staat, toe tot de Verenigde Staten van Amerika. Tijdens de Amerikaans Burgeroorlog (1861-1865) sloot Georgia zich aan bij de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika.

Bekijk meer over:

Amerikaanse Staten

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: