Dark
Light

Conquistador – Betekenis van de historische term

Auteur:
1 minuut leestijd
Conquistador - Spaanse conquistadores verkennen de Grand Canyon - Augusto Ferrer-Dalmau Nieto (Publiek Domein - wiki)
Conquistador - Spaanse conquistadores verkennen de Grand Canyon - Augusto Ferrer-Dalmau Nieto (Publiek Domein - wiki)

De term conquistador komt vaak voorbij in de geschiedschrijving. Wat is de betekenis van dit begrip? Een korte geschiedenis van de rol die de conquistador in de geschiedenis heeft gespeeld.

Betekenis van conquistador

Hernán Cortés
Hernán Cortés
Conquistador is een Spaanse term voor veroveraar. Het betrof militairen, ontdekkingsreizigers en avonturier die van de vijftiende eeuw tot zeventiende eeuw namens Spanje de oceaan overtrokken en met name gebieden in Zuid-Amerika, Midden- en Noord-Amerika en de Filipijnen kolonialiseerden.

Nadat Columbus in 1492 bij Amerika was aangekomen, besloot Spanje expedities naar die gebieden te sturen. Doel was om deze gebieden te veroveren, de grondstoffen (met name zilver en goud) mee te nemen en de gebieden katholiek te maken.

De gevolgen van de veroveringen van de conquistadores waren groot: een groot deel van de indianen kwam om (met name door griepepidemieën en Europese ziekten) en de cultuurcentra van de Inca’s, Maya’s en Azteken werden (grotendeels) vernietigd.

Enkele bekende conquistadores

Een bekende conquistador was Hernán Cortés, die een prominente rol speelde bij de strijd tegen de Azteken. Pedro de Alvarado en Cristóbal de Olid waren twee Spaanse conquistadores die zich tegen de Maya’s keerden. Verder moeten zeker de avonturiers-conquistadores Francisco Pizarro en Diego de Almagro vermeld worden. Zij hadden de leiding over de verovering van het Inca-rijk in het huidige Peru.

Een andere grote naam is die van Sebastián de Benalcázar, die samen met Gonzalo Jiménez de Quesada doordrong in het huidige Columbia. Pedro de Valdivia, ten slotte, verkende Chili, waar hij in 1541 de stad Santiago stichtte.

Lees ook: Francisco Pizarro: een biografie van de conquistador die het Inca-rijk veroverde
…of: Hernan Cortés en de overwinning op de Azteken
Boek: Atahuallpa’s vergissing. De verloren glans en rijkdom van de Inca’s

Bronnen

Internet
-https://www.encyclopedia.com/history/latin-america-and-caribbean/latin-american-history/conquistador
-https://www.thoughtco.com/biography-of-pedro-de-alvarado-2136555
-https://www.britannica.com/topic/conquistador-Spanish-history
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Conquistador_(historisch)
-https://www.encyclo.nl/begrip/conquistador
-https://historiek.net/francisco-pizarro-1476-1541/4127/

×