Dark
Light

Hawaii – Amerikaanse staat

1 minuut leestijd
Vlag van Hawaii
Vlag van Hawaii

Hawaii, Amerikaanse staat die ook wel Aloha State genoemd wordt. Hawaii bestaat uit 137 vulkanische eilanden in het midden van de Grote of Stille Oceaan ten westen van het vasteland van de VS. De staat telt ruim 1,3 miljoen inwoners en heeft een totale oppervlakte van 28.337 km² waarvan ruim 40 procent bestaat uit water. Honolulu is de hoofdstad van Hawaii.

Voordat Europeanen de eilanden bevolkten woonden er Polynesiërs. Vermoedt wordt dat de Polynesiërs de eilanden rond de eerste eeuw na Christus koloniseerden. De eerste Europeaan die de eilandengroep tegenkwam was de Britse zeevaarder James Cook die de eilanden in 1778 de naam Sandwich-eilanden gaf.

Kamehameha de Grote

De koning Kamehameha I – ook wel Kamehameha de Grote genoemd – bracht de eilanden in de periode hierna samen tot één rijk. Tot die tijd werden de eilanden vrijwel allemaal onafhankelijk van elkaar bestuurd.

De staat Hawaii in het rood gemarkeerd
De staat Hawaii in het rood gemarkeerd

Kamehameha I
Kamehameha I
Protestantse zendelingen reisden vanaf 1820 naar de eilanden en stichtten er scholen. Op deze scholen werd voor het eerst de Hawaiiaanse taal vastgelegd. Ook Amerikaanse kolonisten deden in deze periode de eilandengroep aan. Tot grote conflicten met de oorspronkelijke bevolking leidde deze westerse bezoeken niet. De onderdanen van Kamehameha de Grote stonden bekend om hun gastvrijheid ten opzichte van vreemdelingen. Kamehameha stierf in 1819.

Hawaii bleef vrijwel de gehele negentiende eeuw een onafhankelijke staat. In 1893 pleegden Amerikaanse suikerplanters echter een staatsgreep. Koningin Liliuokalani, de toenmalige monarch van Hawaii, werd hierbij gearresteerd. De coup zorgde ervoor dat de inlijving van Hawaii door de VS in een stroomversnelling kwam. Nog hetzelfde jaar wordt Hawaii officieel een Amerikaans Territorium.

Op 21 augustus 1959 trad Hawaii, als 50ste, toe tot de Verenigde Staten van Amerika. De oorspronkelijke bevolking van de eilandengroep was op dat moment al een kleine minderheid in eigen land geworden. Eén van de eilanden van Hawaii is overigens nog altijd autonoom: Niihau. Buitenstaanders zijn op dit eiland niet welkom, tenzij ze uitgenodigd zijn.

Video over de geschiedenis van Hawaii

×