Dark
Light

Gestolen poort Dachau teruggeplaatst

Auteur:
1 minuut leestijd
Toegangspoort van Dachau - cc
Toegangspoort van Dachau - cc

Het hek van concentratiekamp Dachau, dat twee jaar geleden werd gestolen, staat weer op zijn plek. De beruchte poort werd eind vorig jaar teruggevonden in de Noorse kuststad Bergen. Op het hek staat de beruchte spreuk ‘Arbeit macht frei’.

Na de diefstal werd een zoekactie op touw gezet. De dieven pakken bleek erg lastig, ook omdat er van de diefstal geen videobeelden beschikbaar waren. Ook een uitzending van ‘Aktenzeichen XY… ungelöst’, de Duitse versie van ‘Opsporing Verzocht’, leverde niets op. Voor de gouden tip was een beloning van 10.000 euro uitgeloofd. In de tussentijd werd een replica van de honderd kilo wegende deur opgehangen.

Na een anonieme tip werd het gestolen object eind vorig jaar teruggevonden.

Concentratiekamp Dachau
Concentratiekamp Dachau

Eerste concentratiekamp

Dachau (deelstaat Beieren) was het eerste concentratiekamp dat in 1933 door de nazi’s werd opgericht. Aanvankelijk was het kamp bedoeld voor anti-nazigezinde Duitsers maar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden er vooral Joden naar toe gebracht om te werken als dwangarbeider.

In het kamp zaten in totaal ongeveer 206.000 personen gevangen. Van hen overleden er minimaal 25.000. Na de oorlog bleef het kamp bewaard, als monument ter herinnering aan de duizenden die er omkwamen. Het Dachau Herinneringscentrum wordt jaarlijks door ongeveer 800.000 mensen bezocht.

Boek: De hel van Dachau. Een kroniek
Meer Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×