Dark
Light

Gestolen Rubens teruggevonden in Griekenland

1 minuut leestijd

In Griekenland is bij een undercoveractie van de politie een zeventiende-eeuws schilderij van de Vlaamse Meester Peter Paul Rubens teruggevonden.

De jacht op het Calydonische Everzwijn – Museum voor Schone Kunsten
De politie in Griekenland hield onlangs twee mannen aan die het Rubens-werk voor één miljoen euro hadden willen verkopen aan twee undercoveragenten. Het schilderij werd aangetroffen op Rhodos en in beslag genomen. Volgens het Griekse ministerie gaat het om een werk uit 1618 dat in 2001 werd gestolen. Verder wilde het ministerie nog weinig kwijt over de zaak.

In de zomer van 2001 werden bij een gewapende overval twee werken van Rubens uit het Museum voor Schone Kunsten in Gent gestolen: het schilderij De jacht op het Calydonische Everzwijn en De geseling van Christus. Het laatstgenoemde werk moesten de dieven bij hun vlucht echter achterlaten. Een van de dieven liet het schilderij vallen toen hij op een suppoost botste. De daders werden uiteindelijk opgepakt en in 2002 veroordeeld. Het schilderij De jacht op het Calydonische Everzwijn bleef echter spoorloos.

Vermoedelijk ging het om een zogenaamde ‘diefstal op bestelling’. Vanwege de bekendheid van het werk was de Rubens namelijk onverkoopbaar in het officiële circuit.

Tien jaar geleden werd de waarde van het schilderij uit 1618 geschat op ongeveer 200.000 euro.

Boek: Rubens – De schilder van mythen en goden

×