Meer roofkunst WOII terug naar rechthebbenden

Als het niet lukt om de oorspronkelijke eigenaren of erfgenamen te vinden van kunstwerken die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geroofd, worden de cultuurgoederen die in bezit zijn van de Nederlandse Staat voortaan teruggegeven aan de Joodse gemeenschap.

Canadezen wilden in WOII Goudstikker-collectie vorderen

Na de bevrijding hebben de Canadezen geprobeerd de Goudstikker-collectie als oorlogsbuit te vorderen. De Nederlandse Inlichtingendienst, in de persoon van majoor Cees Fock, heeft dit weten te voorkomen door de collectie in het geheim over te laten brengen naar de kluis van het Stedelijk Museum te Zandvoort.

Griekenland vraagt geroofde antiquiteiten terug

Het Griekse ministerie van Cultuur en Sport is in overleg met de New Yorkse officier van justitie Cyrus R. Vance over de repatriëring van oude Griekse kunstvoorwerpen. De objecten werden onlangs in beslag genomen bij een inval in het huis en kantoor van de Amerikaanse miljardair Michael Steinhardt in Manhattan.

De schade van zwarte handel

Voor elk oudheidkundig voorwerp dat een gewetenloze verzamelaar op de zwarte markt koopt, gaan er tien verloren in het traject tussen roof en markt.

Grote kunstroof in Verona

Het museum vermoedt dat de werken zijn ontvreemd in opdracht van een privé-verzamelaar omdat de inbrekers heel doelbewust op zoek gingen naar een aantal schilderijen.

Gestolen schilderijen Amsterdam Museum teruggevonden

Vijf negentiende-eeuwse schilderijen die 43 jaar geleden werden gestolen uit het Amsterdam Museum, zijn reent teruggevonden. De werken zijn teruggevonden bij het Britse veilinghuis Gorringes in Lewes. Ze werden aangeboden door een particulier die niet op de hoogte bleek van de herkomst van de schilderijen.

De plunderaars. De nazi-obsessie met kunst

Het nieuws van Adolf Hitlers dood had de wereldpers daags na zijn zelfmoord op 30 april 1945 via de Duitse radio bereikt. Maar menigeen had zijn twijfels of Hitler wel echt dood was.