De Vlaamse gemeenschap heeft een tekening van barokkunstenaar Peter Paul Rubens (1577-1640) aangekocht. Na vier eeuwen dook het werk op. Het betreft een illustratie voor een natuurkundeboek. De tekening is toegevoegd aan de Topstukkenlijst en in langdurig bruikleen gegeven aan drukkerijmuseum Plantin-Moretus.
Wetenschappers hebben het paneelschilderij ‘Cadmus slaat de vechtende krijgers gade’ uit de Rijksmuseum collectie, door middel van CT-scans onderzocht en een verrassende ontdekking gedaan. De drager is geen eikenhouten paneel zoals eerder gedacht, maar bestaat uit een ‘dubbel’ paneel, waarvan de voorste (onzichtbare) plank is gemaakt van tropisch hout.
Het schilderij verbeeldt een onderdeel van het Bijbels verhaal van Lot. Deze neef van Abraham ontvluchtte de stad Sodom die door God zou worden verwoest.
Mocht een buitenlander de tekening hebben gekocht, dan is echter maar de vraag of het werk België mag verlaten.
Een amateuronderzoeker stuitte onlangs in het Rijksarchief in Gent bij toeval op het testament van Maria Pypelinckx, de moeder van Peter Paul Rubens.
De Vlaamse kunstenaar Peter Paul Rubens wordt beschouwd als één van de belangrijkste schilders uit de Europese kunstgeschiedenis. Al tijdens zijn leven was hij als barokschilder zeer geliefd.
Het museum vermoedt dat de werken zijn ontvreemd in opdracht van een privé-verzamelaar omdat de inbrekers heel doelbewust op zoek gingen naar een aantal schilderijen.
De allegorische voorstelling De liefdestuin, die omstreeks 1633 tot stand kwam, bekleedt een bijzondere plaats in het oeuvre van Rubens. Het schilderij is, net als de late landschappen overigens, een volledig eigenhandige en heel persoonlijke schepping van de kunstenaar, niettegenstaande het feit dat in de werken uit zijn laatste levensdecennium de inbreng van het atelier meestal aanzienlijk is. Samen met
Peter Paul Rubens maakte ooit een portret van zijn medewerker Anthonie van Dyck. Daarover bestaat nu echter onduidelijkheid. Volgens de Antwerpse chemieprofessor Koen Janssens gaat het in werkelijkheid om een zelfportret van Van Dyck. Dat melden Belgische kranten woensdag.
Het Rubenshuis in Antwerpen heeft de collectie uitgebreid met een bijzonder stuk: een notitieboek met theoretische aantekeningen van Peter Paul Rubens. Het museum heeft dat deze week bekendgemaakt. Het notitieboek werd onlangs op een veiling in New York aangekocht door de Koning Boudewijnstichting. Het gaat om een van de vier bekende kopieën van Rubens’ handgeschreven exemplaar. Het origineel ging in
In de Hermitage Amsterdam heeft deze week een wisseling plaatsgevonden van tekeningen in de tentoonstelling Rubens, Van Dyck & Jordaens. Omdat de tekeningen uit de zeventiende eeuw zeer kwetsbaar en fragiel zijn en weinig licht verdragen, mogen ze maar een beperkte periode tentoongesteld worden. De afgelopen drie maanden zijn de tekeningen in de tentoonstelling Rubens, Van Dyck & Jordaens te
In de Hermitage in Amsterdam zijn vanaf vandaag een groot aantal werken van Vlaamse meesters te bewonderen. De stukken zijn afkomstig van de Hermitage St.-Petersburg. Getoond worden onder meer meesterwerken van de grote drie van de Antwerpse school: Peter Paul Rubens, Anthonie van Dyck en Jacob Jordaens. Met zeventien schilderijen en vele tekeningen krijgt Peter Paul Rubens (1577-1640) extra veel
In Griekenland is bij een undercoveractie van de politie een zeventiende-eeuws schilderij van de Vlaamse Meester Peter Paul Rubens teruggevonden.
Naar aanleiding van de 200ste verjaardag van het overlijden van de schilder Pieter-Jozef Verhaghen loopt nog gelijktijdig tot 25 september 2011 in het Leuvense M-Museum en in de prestigieuze norbertijnenabdij van Park te Heverlee een tentoonstellingsproject dat de verschillende aspecten van Verhaghens leven en werk belicht.
Bij Sotheby’s is onlangs een onbekend werk van de Vlaamse barokschilder Anthony van Dyck (1599-1641) ontdekt. Het werk wordt op 6 juli in Londen geveild. Het gaat om een portret van een monnik dat ruim tweehonderd jaar lang in het bezit van dezelfde familie is geweest. Veilinghuis Sotheby’s denkt dat het werk tussen 1617 en 1620 door Van Dyck werd
De Hermitage in Amsterdam komt komend najaar met een grote tentoonstelling met werk van beroemde Vlaamse schilders. Het museum toont een selectie uit de verzameling Vlaamse kunst van de Hermitage Sint-Petersburg. Voor de tentoonstelling, getiteld Rubens, Van Dyck & Jordaens – Vlaamse schilders uit de Hermitage, worden 75 schilderijen en ongeveer twintig tekeningen van Vlaamse kunstenaars naar Nederland gebracht. Getoond
In Museum M in Leuven is de komende maanden een tentoonstelling te zien over Pieter-Jozef Verhaghen (1728-1811). Het is tweehonderd jaar geleden dat deze Vlaams schilder overleed. Titel van de tentoonstellling luidt Pieter-Jozef Verhaghen, In het spoor van Rubens. De Vlaming schilderde dan ook zijn leven lang in de stijl van Pieter Paul Rubens (1577-1640).
De Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal heeft vier schilderijen van Rubens: drie met Christus in de hoofdrol en één met Maria. Ze is dan ook één van dé plaatsen om Rubens als religieus schilder te leren kennen.
In Antwerpen zijn onder meer standbeelden te vinden van kunstenaars als Hendrik Conscience, Jacob Jordaens, David Teniers, Anton Van Dyck en Paul van Ostaijen. En op de Groenplaats in het centrum van Antwerpen staat prominent een beeld van de beroemde meester Peter Paul Rubens.
In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (BOZAR) zijn vanaf volgende week vrijdag vijftig werken uit het Accademia Carrara-museum in het Italiaanse Bergamo te zien. Ze komen daar bij vijftien werken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA ) te hangen om zo inzichtelijk te maken op welke manieren de Venetiaanse en Vlaamse meesters elkaar gedurende vier
Sotheby’s in Londen veilt 9 december een tot nu toe onbekend werk van de Antwerpse schilder en tekenaar Peter Paul Rubens (1577-1640). Het gaat om het werk Portret van een jonge vrouw dat Rubens in 1606 zou hebben gemaakt. Volgens het veilinghuis is het werk in goede staat. Rubenskenners wisten niet van het bestaan van het doek af. Het werk