Dark
Light

Gestolen Stradivarius uit 1734 gevonden

1 minuut leestijd

Vijfendertig jaar geleden werd de Stradivarius-viool van de Pools-Amerikaanse violist Roman Totenberg gestolen. Recent werd het peperdure instrument teruggevonden. Het is inmiddels teruggegeven aan de nabestaanden van de in 2012 overleden muzikant.

Stradivarius-violen zijn wereldberoemd en duur. Ze zijn vernoemd naar de Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari (ca. 1644-1737). Zijn instrumenten stonden onder meer bekend om hun volle tonen. Twee van Stradivari´s elf kinderen kozen later ook voor het vioolbouwersvak. Van Stradivari zijn ongeveer 540 violen, 12 altviolen en 50 cello’s bekend.

De viool van Roman Totenberg werd in 1980 gestolen uit zijn kantoor bij het conservatorium in Cambridge, Massachusetts. Totenberg was daar destijds directeur.

Vanwege hun zeldzaamheid zijn de gestolen violen vrij lastig te verkopen. Onlangs bood een vrouw het gestolen instrument in New York ter taxatie aan bij een veilinghuis. Ze had de viool geërfd van haar man. De taxateur ontdekte dat het om een gestolen exemplaar ging en alarmeerde de politie.

Bijzonder is overigens dat Totenberg de overleden echtgenoot zelf altijd verdacht heeft van de diefstal. De politie nam dat echter nooit serieus en voerde dus ook geen huiszoeking uit.

Boek: Stradivarius – Charles Beare

×