Dark
Light

Gevonden skelet is inderdaad van koning Richard III

Auteur:
2 minuten leestijd
Skelet van Richard III
Het skelet van Richard III – Foto: University of Leicester

Het skelet dat afgelopen najaar in Leicester werd gevonden, blijkt inderdaad dat van de Engelse koning Richard III te zijn. Dat meldt de universiteit van Leicester maandag.

Richard III – Afb: University of Leicester
Richard III van Engeland
Richard III, die regeerde van 1483 tot 1485, was de enige koning waarvan niet precies bekend was waar hij werd begraven. Afgelopen jaar startten archeologen een zoektocht in Leicester omdat er aanwijzingen waren dat de kerk waar de koning eeuwen geleden werd begraven, zich daar onder een parkeerplaats zou bevinden. Er werd inderdaad een stuk van deze kerk aangetroffen en later stuitte men ook op een skelet dat van de koning zou kunnen zijn.

Het skelet was vrijwel intact, alleen de voeten ontbraken. Inmiddels zijn de resten onderzocht en het blijkt inderdaad om het skelet van koning Richard III te gaan. Koolstafdatering toonde aan dat het om een lichaam van een man ging die tussen 1455 en 1540 stierf. Daarnaast wees een vervormde ruggengraat naar Richard III, van wie bekend is dat hij een bochel had. Ook werd er dna onderzocht afgenomen en vergeleken met dat van afstammelingen van de koning. Uiteindelijk kon hierdoor definitief vastgesteld worden dat het gevonden skelet dat van koning Richard III is. Volgens de universiteit gaat het om een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen in Groot-Brittannië ooit.

Koning Richard III

Richard III was de laatste koning uit het Huis Plantagenet en kwam op een nogal brute manier aan de macht. In het voorjaar van 1483 was zijn broer, koning Eduard IV, om het leven gekomen. Richard werd toen regent voor zijn neefje Eduard V. Hij wilde echter meer macht en al snel sloot hij zijn neefje daarom op in de Tower. Vervolgens liet hij zich door het parlement tot koning uitroepen.

Richard III had zich met deze actie niet erg populair gemaakt. Zijn troon was dan ook geen enkel moment veilig. In 1485 werd hij aangevallen door een leger onder leiding van Hendrik Tudor, graaf van Richmond. In augustus werd er slag geleverd bij Bosworth en Richard III kwam daarbij om het leven. Zijn kroon werd overgenomen door Hendrik Tudor (koning Hendrik VII).

Richard III, was de laatste Engelse koning die op het slagveld stierf. Hij is onder meer bekend dankzij een toneelstuk van Shakespeare. In dat stuk wordt hij afgeschilderd als een brute vorst en tiran. Historici zetten vraagtekens bij de verhalen over de wrede koning. Veel van de verhalen zouden de wereld in zijn geholpen in opdracht van zijn rivaal en opvolger Hendrik VIII, die uiteraard niet erg gebaat was bij positieve verhalen over de laatste koning uit het Huis Plantagenet.

The Search For King Richard III – The Genealogy

Na zijn dood werd het lichaam van Richard III naar Leicester gebracht waar het naakt werd tentoongesteld om te bewijzen dat de koning daadwerkelijk was gestorven. Enkele dagen later werd hij begraven op een geheime locatie. Later kwam er toestemming om in een kerk een graf met monument te bouwen.

De locatie van die kerk, ging in de loop der tijd verloren waardoor ook niet meer duidelijk was waar de resten van de koning zich bevonden. Dankzij archeologisch onderzoek werden die resten afgelopen najaar dus opgespoord.

The Search For King Richard III – The Archaeological Dig

×