Wat is een huzarenstukje?

Herkomst van de uitdrukking

Als iemand een bijzondere prestatie neerzet, wordt wel gezegd dat hij of zij een huzarenstukje heeft geleverd. Waar komt die uitdrukking eigenlijk vandaan?

Poolse huzaar door Józef Brandt (1841-1915)
Poolse huzaar door Józef Brandt (1841-1915)
Huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters in het Oostenrijkse leger. Het woord is afgeleid van het Hongaarse huszár. De Hongaarse huzaren vielen nogal op. Vanwege hun kleurrijke uniformen, maar ook door hun moed. Ze streden aan de zestiende eeuw aan de zijde van de Oostenrijkers tegen de Turken en werden onder meer ingezet om vijandelijk gebied te verkennen.

De huzaren werden uiteindelijk zo bekend dat ook militaire eenheden in andere landen soms huzaren werden genoemd, hoewel daar in de verste verte dan geen Hongaar te bekennen was. Meestal ging het om eenheden lichtbewapende ruiters. Een bekend Nederlands voorbeeld is het Regiment Huzaren van Boreel.

Huzarensalade

De huzarensalade – een salade met aardappel, rundvlees en mayonaise – is mogelijk ook afkomstig van de Hongaarse ruiters. Een verhaal meldt dat de salade door de huzaren werd gemaakt, voorafgaand aan hun verkenningstochten. Om tijdens hun operaties op vijandelijk niet op te vallen, wilde men geen vuur maken. Om die reden maakte men vooraf een koude salade om mee te nemen: de huzarensalade.

- advertentie -

Lees ook: De Caesarsalade, naar wie is die vernoemd?
Lijst van historische uitdrukkingen (en scheldwoorden)
Meer Taalgeschiedenis
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van de taal

Bronnen

– http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/huzaar
– http://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/huzarenstukje#.WgbJ81Xibq4
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Huzarensalade
– https://www.huzarenvanboreel.nl

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: