Dark
Light

Wat is een huzarenstukje?

Herkomst van de uitdrukking
Auteur:
1 minuut leestijd
Een huzaar, ongetwijfeld klaar om een huzarenstukje te leveren (Lythografie van Hendrik Scheeve - Koninklijke Bibliotheek)
Een huzaar, ongetwijfeld klaar om een huzarenstukje te leveren (Lythografie van Hendrik Scheeve - Koninklijke Bibliotheek)

Als iemand een bijzondere prestatie neerzet, wordt wel gezegd dat hij of zij een huzarenstukje heeft geleverd. Waar komt die uitdrukking eigenlijk vandaan?

Poolse huzaar door Józef Brandt (1841-1915)
Poolse huzaar door Józef Brandt (1841-1915)
Huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters in het Oostenrijkse leger. Het woord is afgeleid van het Hongaarse huszár. De Hongaarse huzaren vielen nogal op. Vanwege hun kleurrijke uniformen, maar ook door hun moed. Ze streden aan de zestiende eeuw aan de zijde van de Oostenrijkers tegen de Turken en werden onder meer ingezet om vijandelijk gebied te verkennen.

De huzaren werden uiteindelijk zo bekend dat ook militaire eenheden in andere landen soms huzaren werden genoemd, hoewel daar in de verste verte dan geen Hongaar te bekennen was. Meestal ging het om eenheden lichtbewapende ruiters. Een bekend Nederlands voorbeeld is het Regiment Huzaren van Boreel.

Huzarensalade

De huzarensalade – een salade met aardappel, rundvlees en mayonaise – is mogelijk ook afkomstig van de Hongaarse ruiters. Een verhaal meldt dat de salade door de huzaren werd gemaakt, voorafgaand aan hun verkenningstochten. Om tijdens hun operaties op vijandelijk niet op te vallen, wilde men geen vuur maken. Om die reden maakte men vooraf een koude salade om mee te nemen: de huzarensalade.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van de taal

Bronnen

– http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/huzaar
– http://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/huzarenstukje#.WgbJ81Xibq4
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Huzarensalade
– https://www.huzarenvanboreel.nl

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×